Michal Kozub: Průmyslu se daří, potvrzuje oživení

08.11.2013 7:32

Průmyslová produkce v září pozitivně překvapila. Meziročně bez očištění vzrostla na nejlepší letošní hodnotu - 7,1 %.

Michal Kozub: Průmyslu se daří, potvrzuje oživení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Takový růst český průmyslu už fakticky dva roky nepamatuje. Notnou dávkou k tomu pomohl i vyšší počet pracovních dní v září, a tak se po očištění růst smrskl na dvě procenta. Oživení průmyslu bezpochyby reaguje na zlepšení situace v Německu, kam řada českých podniků dodává jako subdodavatelé. Český průmysl má velmi dobře nakročeno do konce roku.

Celkové výsledky průmyslu mírně kazí hodnoty za těžbu a zpracování uhlí, které klesly o více než deset procent. Přesto v situaci, v jaké se nachází oblast těžby uhlí, jde o relativně dobrou hodnotu. K tomu se přidává i výsledek za výrobu koksu, která poklesla o více jak čtvrtinu. Samotný zpracovatelský průmysl dosáhl na velmi dobrý výsledek, když vzrostl o 9,4 %. Potvrzuje to celkově pozitivní zprávy z ekonomiky, které za září přicházejí. Tahounem celého zpracovatelského průmyslu byla opět výroba motorových vozidel. Růst o 17,8 % je výborný výsledek, a vzhledem k velikosti a důležitosti tohoto oborou pro český průmysl je to zásadní hodnota. Na samotnou výrobu aut je v Česku navázáno nemálo výrobců dílů a komponent, proto každý růst výroby na výrobních linkách znamená i rostoucí poptávku u subdodavatelů. Česko ale žije nejen auty. I dalším oborům se dařilo relativně dobře a tak si pozitivní hodnoty připsala výroba elektrických zařízení, plastových výrobků nebo výroba oděvů. Všechny tyto obory si připsaly více než desetiprocentní růst, výroba oděvů dokonce dvacetiprocentní. To jde ruku v ruce i s výsledky z maloobchodu. Předpokládám, že průmyslu by se mělo dařit i v dalších měsících, a potvrdí tak oživení ekonomiky.

 Zatímco průmyslu se daří výborně, stavebnictví je stále v křeči a nedaří se mu vymanit z krize. Stavebnictví kleslo o 9,5 %, a to neznamená nic jiného než další špatný výsledek. Že se situace nezlepší do budoucna, ukazuje i stále menší počet vydaných stavebních povolení. Jejich hodnota je sice vyšší, ale to pouze znamená, že investoři zahájí několik větších projektů. Celkový zájem o stavební práce tím ale neroste. Stavebnictví tak doplácí na celkově ještě utaženou ekonomiku s tím, že investoři v současnosti maximálně šetří a své projekty neustále přehodnocují.

Ing. Michal Kozub
Analytik Home Credit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.