Michal Kozub: Trh práce se zlepšil

08.10.2014 15:43

září bylo k trhu práce více než pozitivní. Nezaměstnanost klesla na 7,3 %, a zároveň rostl i počet volných pracovních míst. Zpráva je to ještě pozitivnější v tom, že září bývá standardně měsíc, kdy nezaměstnanost mírně roste. Bývá to tím, že po prázdninách se na Úřady práce hlásí zbytek absolventů. Letos se trend ale otočil a nezaměstnanost naopak klesla. I když jde o jednu desetinu procentního bodu, tak jde o nemalou změnu.

Michal Kozub: Trh práce se zlepšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Zlepšení na trhu práce je nejlépe vidět na poměru uchazečů a volných pracovních míst. Nyní je poměř 9,4 uchazečů na jedno volné místo. V lednu tohoto roku to ale bylo 17,3 uchazečů na jedno místo. Jde o zásadní změnu a zlepšení, které se na trhu práce událo za devět měsíců. Celkový počet uchazečů o práci klesl o rovných sto tisíc. I to je nemalá změna a zlepšení. Ukazuje se tak zlepšení v ekonomice, kdy firmy opět nabírají zaměstnance.

Výrazně zlepšení ale nic nemění na dlouhodobých problémech, které český trh práce trápí. Nízká mobilita lidí za prací je jeden z mnoha problémů, který ještě více zdůrazňuje odlišnosti v regionech. Zatímco Ostrava má nezaměstnanost 11,2 %, v Pelhřimově je bez práce jen 4,2 % lidí. K tomu se přidávají i problémy ve struktuře uchazečů o práci a nabídce práce. Mnohdy se nabídka s poptávkou vůbec nepotkávají. Momentálně je pozice jako zámečník nebo svářeč silně nedostatková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…