Michal Kozub: Trh práce se zlepšuje, zaměstnanost roste

03.11.2014 14:32

Míra zaměstnanosti i nezaměstnanosti se ve třetím čtvrtletí zlepšila. A to jak v meziročním srovnání, tak i v mezičtvrtletním. Celkově v Česku pracuje bezmála pět milionů lidí.

Michal Kozub: Trh práce se zlepšuje, zaměstnanost roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

 Přesně 4,994 milionu. Meziročně je to o 41 tisíc lidí více. Znamená to zásadní posun k lepšímu. Výrazný růst v zaměstnanosti ale není způsobený jen špatnou situací v loňském roce, tedy nízkou srovnávací základnou. V porovnání s minulým čtvrtletím je situace pozitivnější. To stoupla zaměstnanost o téměř 33 tisíc lidí. Znamená to, že zlepšení přišlo hlavně ve třetím čtvrtletí. Je to díky oživující ekonomice, která v rámci měření HDP roste. Díky tomu se zvedá poptávka u firem, objem jejich zakázek, a ty si mohou dovolit i více zaměstnávat. Firmy dlouhodobě hlásí, že klesají bariéry růstu způsobené nedostatečnou poptávkou. Děje se tak hlavně v sekundárním sektoru, tedy hlavně zpracovatelský průmysl. Zlepšení zaměstnanosti ale přišlo z terciálního sektoru, tedy sektoru služeb.

Celková míra nezaměstnanosti klesla na 5,9 %, a ve skupině obyvatel 15-64 let klesla na 6,0 %. I tady klesla nezaměstnanost v meziročním i mezičtvrtletním srovnání. Situace tak ukazuje na dlouhodobé zlepšování situace, kde počet nezaměstnaných postupně klesá. Situace by se měla zlepšovat i do budoucna. Zatím nejsou náznaky toho, že by nezaměstnanost měla opět začít výrazně růst. I když v současnosti je ekonomika v Evropě hodně nevyrovnaná, a některé země trápí deflace, tak razantní růst nezaměstnanosti nehrozí.

Ing. Michal Kozub, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…