Michal Rusek: Piráti – od rebelie ke 100 milionům za volby

03.10.2017 9:20

Motto: Ztracená víra hrozny z vinic neposbírá

Michal Rusek: Piráti – od rebelie ke 100 milionům za volby
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

Piráti made in ČR

Piráti vznikli v červnu 2009 z idealismu Jirky Kadeřávka (*1970), programátora z Brna, v  návaznosti na světové „pirátské hnutí“. Založení uspíšila videovýzva, kterou najdete pod názvem „Rozhovor s Jiřím Kadeřávkem pro Živě“. U voleb v květnu 2010 obdrželi 42 323 hlasů, tj. 0,80 %, za účast ve volbách Piráti zaplatili 210 tisíc Kč, kauce propadla státu.

Za volby – Piráti 13 mil. Kč, Zelení již 42 mil. Kč

Na konci října 2013 obdrželi Piráti 132 417 hlasů a se ziskem 2,66 %  hlasů překročili hranici 1,5 % pro příspěvek od státu (dříve 3 %). Strana Zelených za 3,19 % dostala 41,5 milionu Kč, přitom obdržela jen o 27 tisíc hlasů více, tedy 3,19 %.

Více o nespravedlivém volebním systému (detaily i příklady) v textu Volby 2017 – nerovná soutěž, kdy ČT vědomě ošidí malé strany o statisíce.

Poznamenejme, že Piráti se od chvíle, kdy se do ČT již sami bezpečně dostali, zcela přestali zajímat o toto ukázkové porušování demokracie. Nerovný přístup do hlavního média jim nevadí. Lze právem očekávat, že strana, která začne takto rychle ignorovat výše uvedené, nebude hájit právo ani v jiných případech. Rychlost, se kterou Piráti zapomněli na své ideály je nejen smutná, ale alarmující, protože jde o další 4 ročníky mladých lidí, kteří znovu uvěří, že tentokrát to již opravdu někdo myslí upřímně.

Původní ideje Pirátů

Piráti ve světě byli založeni v roce 2006 ve Švédsku jako protiváha zájmu lobbistů zabývajících se autorskými právy a patenty. Dnes až čtvrtinu ceny média připlácíme právě na tyto poplatky: USB disk 16 GB stojí 98 Kč, poplatek je 24 Kč (bez DPH), přestože si na toto médium uložíme jen svoje data, jako např. fotografie svých dětí. Fakt, že jsme 100% vlastníky autorských práv my sami, organizaci OSA nezajímá. A jak se objemy dat a kapacita médií zvyšují, poplatky rostou.

Zde Piráti za 7 let práce nezměnili nic.

Navíc nevíme ani to, zda po celém světě uchrání osobní individuální svobodu na dosud necenzurované síti. A právě toto téma začíná být vzhledem ke kybernetickým válkám a narůstající snaze všech vlád mít vše pod kontrolou stále aktuálnější.

Piráti hájí pěstování konopí pro léčebné účely. Mají blízko k ideám nepodmíněného příjmu. Vstřícně reagovali na ideu plně transparentní správy věcí veřejných včetně ideje plně transparentního účetnictví politických stran.

Rychlé vystřízlivění

Krásné a čisté ideály… Zklamání však nastane rychle, zjistíme-li, že ani Piráti nejsou v realitě vzorem ctností a – jak si autor ověřil – nemají zdaleka vše v pořádku a nejen v účetnictví. Také u Pirátů se vytváří píár, tedy zdání, které neodpovídá realitě. Viz Jakub Michálek (*1989), místopředseda Pirátů a dnes již zastupitel Hlavního města Prahy:

„V roce 2009 jsme byli vesměs banda normálních lidí normálně nasraná na dožívající dvouvládí ODS a ČSSD. Dnes máme desítky zastupitelů. Nemáme jen étos, ale taky zkušenosti. Upozornili jsme na celou řadu kauz včetně např. Bémova Opencard, Karel Březina a změny územního plánu, Škodův palác atd. Naši zastupitelé na Magistrátu dnes zvládají všechno od poslední babičky až po zřízení superholdingu pro městské firmy, kam se zaparkuje majetek za stovky miliard. Vyprofilovala se nám vize státu ve strukturách EU a NATO, který ovšem nepodporuje válečné konflikty. V životním prostředí máme takový zelený program, ale ne pro zvířátka, ale hlavně pro lidi. Letos poprvé představíme volební program, kde budou konkrétní opatření pro všechny resorty. Pravděpodobně tam bude jako silný bod i reforma daní z příjmu a zdanění daňových rájů. Piráti zatím nemají zastoupení ve sněmovně a reálný vliv. Naši členové také až příliš často řeší stranu a žijou v ponorce, nedívají se na stranu z venčí, perspektivou normální ho voliče.“

A toto poslední, co veřejnost netuší, tedy že většinu energie pohltí marné diskuse a osobní souboje „o ničem“ potvrzuje i Pirát Ondřej Polanský z OstravyKdyž člověk dělá pro stranu něco navenek, vyžaduje to úsilí a čas a je to běh na dlouhou trať – zkuste si vytáhnout z městské firmy fakturu za určitou službu, nebo zorganizovat petiční akci! Kdežto u diskuse o předpisech není vázán ničím, po večeři zapne pirátské fórum a diskutuje… Striktně odlišuji práci dovnitř a práci ven, své úsilí cílím maximálně ven. Málo se vyskytuji na fóru a účastním se jen zásadních jednání, nemíchám se do osobních animozit, které se nad nějakou činností vždy otevřou… A když už diskutuji na fóru, tak každou větu desetkrát otočím, aby byla zcela neosobní, a týkala se jen obsahu diskuse, nikoli diskutujících. Argumentaci ad hominem jsem se naučil zcela ignorovat. Když na vnitrostranickou situaci nahlédnu právě touto optikou, přijde mi, že 95 % problémů plyne čistě a jen z těchto osobních vztahů.“

Čisté pirátství: Pirát nevolí Piráty

Diskuzní pirátské fórum s plným přístupem dokládající výše uvedené naleznete zde: forum.pirati.cfJde okoncovky cf nikoliv cz, což je kopie webu, kterou vymyslel „na truc“ vedení Pirát a etický hacker Lukáš Nový, který je v nemilosti jako jakýsi vnitřní pirátský disident, neboť trvale po všech vyžaduje velmi důsledné dodržování pirátských pravidel. Je pozoruhodné, že jako člen Pirátů Piráty sám volit nebude:

„Problém je v tom, že současné vedení chápe úspěch ve volbách jako cíl, nikoliv jako prostředek ke změně a je ochotno zaprodat ideály za úspěch…, prostě pokrytectví.

Peněz máme dost, ale aby se pirátské hodnoty ve společnosti a především ve správě věci veřejných prosadily, museli bychom se vrátit na zem a ty věci, které hlásáme, taky aplikovat na sobě a dodržovat je.

V tuto chvíli rozhodně Pirátům důvěřovat nelze. Současné vedení si myslí, že když se tam nedostaneme teď, tak se tam nedostaneme už nikdy. Já si myslím, že se tam nedostaneme už nikdy, právě pokud se tam dostaneme teď.

Vidět chyby je odmítáno. Pokud na chybu upozorníš, jsi troll a zakážou ti psát do příslušné sekce.“

Manažer pro volby do EP Zdeněk Strnad napsal:

„Krtek byl jeden z těch, kteří velmi urputně bojovali proti mnou navržené a realizované podobě kampaně Pirátské strany před volbami do Evropského parlamentu v roce 2014. Nicméně vážím si na něm jedné věci: ten člověk v životě neuhnul od svého (leckdy z mého pohledu nesprávného) přesvědčení ani o milimetr. A to se opravdu často nevidí.“

Video, kde Piráti již v praxi zcela opustili ideu plné transparence najdete zde: Transparence u pirátů – Zasedání rozhodčí komise k řešení sporu #6626. Nezapomeňme, že nejde o tuto kauzu ani o Lukáše Nového, ale o původní ideje Pirátů:

„Musíš to fakt nahrávat?“ – 
„Ne nahrávat, streamovat...“ – 
„Ty vole, já tady nebudu tolerovat streamy online…“, odpovídá novodobý svazák, nikoliv pirát.

Z pirátství zbylo už jen slovo

 
Bezpečnostní situace ve světě ukazuje, že NATO porušilo nejen dohodu o nerozšiřování na východ, jak říká přímo Cohen, poradce prezidenta Bushe, potvrzuje porušení dohody o nerozšiřování NATO na východ(video), ale je příčinou obrovské vlny migrace v Evropě, jako přímého důsledku vědomého rozbití regionů, jak potvrzuje generál USA: 7 zemí do 5 let: Wesley Clark o plánu destabilizace Středního východu (video).

Také není tajemství, že obyvatelé Afghánistánu už po staletí trpí válkami velmocí a jejich země se stala vojenskou střelnicí. Dodávat zbraně a cvičit mudžahedíny v této zemi začaly USA již od 3. 7. 1979. Toto datum lze současně považovat za ideový počátek Al-Kajdy, která vznikla později. Akce USA tak již téměř 40 let cílevědomě rozkládají celý region pod záminkou boje proti komunismu. Zisky ze zbrojení – jedna z hlavních příčin válek – si odnáší vojensko-průmyslový komplex USA (600 mld. dolarů). Informace o vyzbrojení mudžahedínů přinesl poradce prezidenta Brzezinsky: How Jimmy Carter and I Started the Mujahideen. Tento muž je autorem pasti na SSSR, který v prosinci 1979 kvůli ohrožení skutečně obsadil Kábul. Brzezinský poté řekl: „Konečně mají Sověti svůj vlastní Vietnam.“ – Tato fakta odmítají Piráti pochopit a interpretovat.

Mohli bychom si snad myslet, že pirátská strana, už zapomněla na heslo Internet je naše moře a má problém s dohledáním výše uvedených informací o působení USA. Jenže odvolání Ivo Vašíčka z postu místopředsedy z důvodu výše uvedené a správné (!) kritiky válek USA už neponechává jakýkoliv prostor pro spekulace. Piráti made in CZ jasně podporují USA a války NATO, vše ostatní je předvolební mlžení, aby ti voliči, kteří už pochopili, co USA a NATO vojensky činí, volili Piráty i nadále.

Jakou kvalitu a úroveň má interní pirátská diskuse na toto téma lze doložit na této citaci:

Tobiáš Esner: „Ivo, odvolej celou stranu, až v ní zuistaneš uplně sám, pak budeš spokojen
tohle už snad ani není možný.... 
odkdy je mít názor něco protipirátskýho
Taky si myslím že si kokot, a žiješ? žiješ! žiju? žiju!
tak se di bodnout“

Petr Vileta „U Petra Cibulky nebo Petra Hájka bych se tomu nedivil, ale u místopředsedy Pirátů se tomu divím. No jo, světu vládnou ilumináti.“

janda

Na důvěryhodnosti Pirátům nepřidá ani garant programového pirátského bodu obrana Giuseppe Maiello (*1962), zastupitel za Prahu-Klánovice, člen Strany Zelených (2009–13) později pro změnu Bursíkovy strany LES (2013/14–?). Připomeňme, že LES ihned vytvořil koalici s Kalouskovou stranou TOP. Nyní G. Maiello zakotvil u Pirátů. Pikantní je, že známý aktivista a rusofob Jakub Janda z neziskovky Evropské hodnoty G. Maiella nyní „griluje“ na svém Facebooku za to, že Maiello byl na Ukrajině a zde podporoval (podle Jandy) proputinovské separatisty. Z těchto indicií je zřejmé, že u tohoto garanta evidentně nejde ani tak o zásadovost, jako o ukázkovou názorovou a politickou turistiku.

Ignorování válek vedených USA a naopak prokazatelně protiruskou orientaci Pirátů ukazuje tisková zpráva: Ruská okupace Krymu.

Konec iluzí

V desítkách velkých kauz v minulosti (kdy jen výjimečně byl někdo potrestán) jsme opakovaně viděli, že vlády velkých stran (včetně velmi pohodlné opozice) nás přivedly do problémů dnešních dnů. Od roku 1992 zmizely z veřejných rozpočtů biliony. Podpora Pirátů, (včetně nemalé finanční podpory) u mnoha lidí byla a ještě i je hlavně kvůli víře, že ideje transparence mají smysl a že zvítězit nad procedurami a neúprosnými mechanizmy stranické byrokracie lze.

Hodně lidí od Pirátů odešlo a ti, kteří zůstali a vydrželi, tak buď pro vidinu křesla a pohodlného příjmu, nebo pro touhu nenechat se zlomit a vydržet ve vnitrostranickém „odboji“, nebo (přece jen) pro ideály v srdci.

Koho stranický systém zákonitě vynese nahoru a k penězům a koho ponechá pracovat na idealistické práci „dole“ v podpalubí, obvykle zcela zadarmo, to ponechám na úvaze čtenáře.

Piráti v praxi a v malém „experimentálně“ ukázali tytéž mechanizmy, podle kterých fungují i velké strany. Na rozdíl od nich však skrze porušení stranické kázně a disciplíny (viz Lukáš Nový) nechali nahlédnout hluboko pod stranickou pokličku.

Má smysl za těchto okolností udělat z malé strany velkou? – Stejně jako autor textu si i interní pirátská opozice (vedením opakovaně nařčená, že se cítí ublíženě, chce si cosi dokázat atd.) myslí, že nikoliv.

Ale jak to udělat, aby v politice zůstali kompetentní, znalí a moudří lidé, kterým jde o dobrou věc? Aby nebrali peníze za nic, jen tak, jako jsme viděli mj. i u řady poslanců Evropského parlamentu? Aby do politiky šli hlavně lidé s vizí a jasným cílem? A aby politici nesli svou odpovědnost?

V tomto podivném systému se jednotlivec vždy ukryje do stínu své strany, kde na něj není tolik vidět a využije všech výhod jen a pouze pro sebe. Proto právě v politice nastává kumulace takových lidí. A lidé se skutečnými hodnotami v takovém prostředí nevydrží. A odejdou.

„Ponižuje nás nedůstojnost parlamentu, který i státní nezbytnosti vyřizuje stranickým handlem, ponižuje nás parlamentní systém, v němž bez hrubé a honorované majority by potřeby státu nebyly uhájeny. Ponižuje a skličuje nás přízemnost politického jednání, co jde vysoko nad domácí zájmy stran, je politickým exponentům tak lhostejno, jako chalupníkovi aviatika. Ponižuje nás samozřejmost, se kterou političtí machři přijímají fakt, že stát je odevzdán stranám k exploataci. Ponižuje nás osobní úroveň mnohých, z nich strany učinily vladaře nad věcmi národa. Ponižuje nás forma i duch politiky, jež vládne pomocí nečistých kompromisů mezi bezohlednými zájmy.... Jsme-li nespokojeni, volá se na nás: Pracujte ve stranách! Ne, je-li nám čeho třeba, tedy je to pracovat proti stranám, proti vládě stran, proti hlasovací mašinérii, proti inkompetenci, proti politice za zavřenými dveřmi, proti všemohoucnosti výkonných výborů, proti našemu ponížení, proti úpadku demokracie.“

Karel Čapek: Politikum, Lidové noviny 21. 9.1925

Michal Rusek

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.