Michal Šebek: Pozor, stát chce lidem zacpat ústa. Stačí říct špatné slovo a jdete do lágru!

30.04.2016 8:21

Posledních několik případů, kdy byli lidé policií chytáni jen proto, že šli demonstrovat s transparenty v rukách, na nichž bylo vepsáno cosi o migrantech, ukázalo, že se tak nějak blížíme pomyslnému mezníku státní diktatury. Kdo by si pomyslel, že to tak není, plete se. Případy bohužel hovoří více než jasně.

Michal Šebek: Pozor, stát chce lidem zacpat ústa. Stačí říct špatné slovo a jdete do lágru!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

Posledním případem je třeba popotahování Adama B. Bartoše, jehož policisté nyní stíhají proto, že měl nabádat veřejnost k protiimigrantským náladám, konkrétně snad až ke genocidě a vůbec hanobit rasu. Ať se toho Bartoš dopustil či nikoliv je jedno jisté, policie jde směrem k razantnímu potlačování názorů veřejnosti nad potenciální hrozbou, která s migrací může přijít. Bartoš je pouze jedním z celé řady tisíců lidí, kteří veřejně poukazují na rizika nekontrolované migrace. Přece jen více jak 60 procent veřejnosti se migrace obává. To je holý fakt podložený výzkumy veřejného mínění. A pokud by těchto 60 procent lidí tvrdilo, že migranti jsou hrozbou, bude je policie snad honit po soudech pro šíření poplašné zprávy? Proboha, kam jsme se to jen dostali za těch 25 let svobody…

Ať tak Bartoš veřejně tvrdí to či ono, pravda je, že situace v Evropě není nijak optimistická v souvislosti s nelegální migrací.

Pro příklady dopadu nezvladatelné migrace přece nemusíme chodit nijak daleko. Stačí se podívat na Řecko, Turecko, Maďarsko, Francii a Německo. I tam je jasně zřetelné, kam vše dospělo. Všechny tyto země se nyní zmítají v obrovských sociálních problémech, které přímo souvisejí s migrací. Netřeba se ani pozastavovat nad dopady na tamní obyvatelstvo, které mnohdy čelí útokům a napadání ze strany migrantů. Ačkoliv se tak česká policie rozhodla bojovat s fenoménem odpůrců spíše tak že jim půjde po krku, více užitečná by ovšem byla v našich ulicích, kde by více kontrolovala silniční tahy v příhraničí, vlaková nádraží a vůbec ulice měst.

Ono už i v našich městech máme totiž dost svých problémů – a to i bez migrantů. Případy násilí, přepadení, útoků pomatenců s noži, narkomanů, opilců, recidivistů a dalších, kteří ruší veřejný pořádek a bezpečí lidí, dokonale ilustrují den ode dne horšící se bezpečnostní situaci v této zemi. Co s tím bude policie dělat namísto toho, že budeme posílat policisty do ciziny, kde mají orazítkovávat migrantům jejich pasy? Není to tak přece dávno, kdy policie sama zveřejnila, že trpí akutním nedostatkem sil, který se snaží vyřešit náborovou kampaní. Ve světle tohoto faktu přesto posíláme to nejcennější, co má chránit bezpečí v naší zemi, kamsi do ciziny. No nežijeme tak trochu v kocourkově?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.