Milan Daniel: Angelo, kdo je tady za… císaře pána?

04.02.2015 18:01

Pokud si někdy někdo dělal iluze, že na Ukrajině jde o demokracii, musí mít dneska hlavu jako po pádu z šestého patra. Zemi čeká totální rozvrat, napálení a zmrzačení vlastenci se dobývají do dveří těch, kteří je posílali na frontu, obyčejní lidé se propadají do chudoby mnohem větší, než tomu bylo před rokem, nejšťastnější jsou ti, kterým se podařilo z tohoto pekla včas uprchnout.

Milan Daniel: Angelo, kdo je tady za… císaře pána?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Zničený tank u silnice z Luhanska do Krasnodonu

Skličující je, že drtivé většině politických loutek se daří udržovat mnohé občany Evropy v tom, že za všechno může zlý Putin. Jejich vodiči si vydržují presstitutky a manipulátory skvěle ovládající psychologii davů á la Je suis Charlie. Lidé „udržující si svou životní úroveň“ podvědomě odmítají myslet vlastní hlavou, dělat z dostupných informací vlastní závěry, a tak udržují systém, který je za to krmí na dluh iluzemi.

Líto je těch, kteří na Ukrajině zůstanou. Dětí, starých lidí a žen. Žen bez mužů, kteří se stanou členy zvlčilých band okrádajících jiné bandity, aby přežili. Dětí, do kterých zaseli nenávist k těm, jimž zabili či zmrzačili rodiče. Lhostejno zda na levém nebo pravém břehu Dněpru.

Zemi to vrhne o desítky let zpátky. Iluze o dobrotivé EU, o té modré krávě, která dojí zlaté hvězdičky, se promění v pocit, že tomu dobytčeti jde jen o to, aby sežralo zbývající trávu.

Sen o velké Ukrajině se rozpadá. Nejpravděpodobnějším scénářem je, že se z místních zbohatlíků, jímž se říká oligarchové, ustaví nějaké ty místní vlády národní záchrany, které budou zachraňovat především majetek svých členů. A to tak, že chudáky oberou ještě o to, co jim případně zbylo, nebo je budou dřít za kus řepy.

Loutkový euroansámbl politiků s IQ tykve nyní tupě zírá a ptá se, kde udělal chybu. Ze setrvačnosti chce kopat do Putina, nepočítal však s jeho asijskou kličkou. Obama cudně přiznal, že USA režírovaly „proces předání moci v Kyjevě“, jejíhož primátora Klička intenzivně školeného v Berlíně, se chtějí Kyjevané zbavit – pardon – pro neschopnost. Americká režie je ovšem kreativní: konsternovaná Frau Merkel si jistě dlouho protírala uši, když od svého řídícího orgánu z Bílého domu slyšela, že „Řecko nesmí být věřiteli vysáváno!“ Aby taky: vždyť velká část řeckého dluhu padla na zbrojení a země se tak stala významným spojencem na jižním křídle NATO.

Tak proč by to nespravedlivě bohaté Německo nemohlo ten dluh zaplatit?

Za významné spojence se přece musíme vzít, nemůžeme si dovolit ztratit celý Balkán. Chytré, snad to i tomu tupému McCainovi dojde. Také tam má končit ten zatracený ruský plyn, Johne.

A v tom Řecku je co napravovat – revoluce tam přece neproběhla podle amerických not…

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla