Milan Daniel: Cizinci na hranici

27.10.2015 14:39

Ministerstvo vnitra chce do konce letošního roku umístit desítky Syřanů relokovaných do ČR na základě rozhodnutí Rady EU ze dne 22. září t. r. do budovy bývalého Výchovného ústavu v Králíkách.

Milan Daniel: Cizinci na hranici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vězení, ilustrační foto

Zařízení vešlo v širší známost před dvěma lety, kdy čtrnáctiletý chovanec brutálně napadl a šroubovákem bodl do krku vychovatele a spolu a dalším těžce zranili jeho kolegyni, která mu přišla na pomoc. Ústav byl poté zrušen.

Králíky jsou odlehlým městem v okrese Ústí nad Orlicí, na hranici s Polskem. Možnost získat v místě práci příliš velká není, oblast živí turistický ruch, lidé za prací často dojíždějí. Město o získání budovy usilovalo, stát však usoudil, že ji může využít jako pobytové středisko. Pro úspěšnou integraci cizinců do české společnosti a zdejšího kulturního prostředí to vytváří hned na začátku problém.

Králíky nemají s integrací cizinců žádné zkušenosti. V kraji jsou dvě organizace, poskytující pomoc cizincům, ty se však zabývají především bezproblémovými aktivitami, na něž získávají nejrůznější dotace. Kromě toho sídlí v téměř devadesát kilometrů vzdálených Pardubicích. Připravované pobytové středisko MV však bude vyžadovat profesionální zajištění v místě. To reprezentuje zejména výuku češtiny jako jazyka cizího a speciální sociální poradenství. Získat takové odborníky pro práci v česko polském příhraničí nebude jednoduché.


Problém se bude pravděpodobně řešit „centrálně“, tedy z pozice odboru azylové a migrační politiky MV. Pardubická NNO Most pro lidská práva (nyní „Most pro“) kdysi disponovala expertní komisí, jež se podílela na formulování integrační politiky kraje. Této kompetence se však z nepochopitelných důvodů vzdala. Nyní žádný vhodný nástroj, kterým by do situace mohla aktivně zasáhnout, k dispozici nemá. S místní samosprávou nespolupracuje. Králická starostka Jana Ponocná má starost především o bezpečnost místních občanů.

Na to, aby příchozí nebyli v místě dlouhodobě cizinci, by bylo dobré, kdyby jim česká strana dala možnost seznámit se s okolím, místními lidmi, nabídla jim zapojení do místních aktivit. 

Uvažuje někdo z profesionálních aktivistů tímto směrem? Obávám se, že ne. Že je pro ně pohodlnější pobírat platy za aktivity vyžadující minimální nasazení. A v místě, kde ještě před časem žili dětští chovanci, si bude jiný Chovanec libovat, že je tam teplo a zajištěna lékařská péče…

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…