Milan Frydrych: Další náznak snížení napětí mezi Čínou a USA

22.05.2018 19:07

Okénko trhu

Milan Frydrych: Další náznak snížení napětí mezi Čínou a USA
Foto: pixabay.com
Popisek: Newyorská Wall Street

Chicago index ekonomické aktivity za duben vzrostl na 0,34 a překonal odhad trhu o 0,04. Předchozí hodnota byla revidována výrazně nahoru na 0,32. Index je tvořen 85 ukazateli ekonomické aktivity jako např. průmyslová výroba, nezaměstnanost, maloobchodní tržby apod. 50 z nich v dubnu přispělo pozitivně, zatímco 35 negativně.

Objevil se další náznak snížení napětí mezi Čínou a Spojenými státy. Čína sníží cla na dovoz osobních aut z 25 % na 15 %. Obě strany se také dohodly na vyřešení sporu okolo společnosti ZTE zabývající se telekomunikačním vybavením. Detaily dohody však ještě nejsou k dispozici.
Narovnání vztahů s Čínou dává lepší pozici D. Trumpovi k blížícímu se jednání s lídrem Severní Koreje Kim Čong Un, které se uskuteční příští měsíc v Singapuru. To je stále zahaleno v nejistotě. Po slovní roztržce mezi Severní Koreou a USA ohledně vojenských cvičení na korejském poloostrově a velmi odlišných představách o denuklearizaci Severní Koreje tak stále není vůbec jisté, jestli ke schůzce vůbec dojde. Američané požadují „rychlé, kompletní, nezvratné a ověřitelné“ zničení jaderných zbraní, zatímco autoritářská Korea preferuje rozfázovaný proces s postupným snižováním přítomnosti amerických vojáků.
Čínský premiér Xi Jinping by měl vyjádřit podporu k jednání a zpřísnit hraniční kontroly se Severní Koreou.

Viceguvernér M. Hampl v rozhovoru sdělil, že v České národní bance patří do táboru, který preferuje rychlejší zchlazení ekonomiky, čehož jsme si všimli už v záznamu z posledního měnového jednání, kdy byl jediným členem hlasující pro zvýšením úrokových sazeb. Opatrně naznačil obavu, že při příliš pomalém zvyšování sazeb by Česká republika nemusela dosáhnout rovnovážného stavu klíčové úrokové sazby (cca 2,7 % až 3,0 %) včas, tedy před další krizí či výrazným zpomalením ekonomiky. Situace na hypotečním trhu se podle něj zlepšila, ale stále je daleko od stabilizované. I nadále ČNB připravuje novelu zákona, která by jí umožnila lépe regulovat hypoteční trh.

Česká koruna se stále nachází v pásmu okolo EUR/CZK 25,70, jelikož nenachází podporu na domácí ani zahraniční scéně. Koruně včetně dalších regionálních měn uškodil růst výnosu státních amerických dluhopisů, přičemž desetileté se drží nad třemi procenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…