Milan Frydrych: Fed bude možná muset přistoupit k rychlejšímu zvyšování sazeb

27.02.2018 18:37

Okénko trhu

Milan Frydrych: Fed bude možná muset přistoupit k rychlejšímu zvyšování sazeb
Foto: pixabay.com
Popisek: Newyorská Wall Street

Dnes byl zveřejněn podklad projevu, který přednese nový šéf Fedu J. Powell na pravidelném slyšení před komisí kongresu později odpoledne. Jeho projev se nese spíše v jestřábím duchu s pozitivním ekonomickým výhledem, který signalizuje kontinuální zvyšování sazeb. Jestřábí naladění některých členů Fedu se v minulých dnech snažil vyvážit president pobočky Fedu v St. Louis J. Bullard, který se obává, že jeho kolegové budou příliš „nadšení“ pro utahování měnové politiky. Je ale možné, že Fed bude muset přistoupit k rychlejšímu zvyšování sazeb, jelikož se očekává, že růst spotřebitelských cen akceleruje. Tým RBI odhaduje, že se inflace dostane až ke třem procentům v půlce tohoto roku. Zbytek trhu odhaduje o něco pomalejší růst, ale stále se pohybuje v horní části tolerančního pásma. V současnosti trh počítá se třemi zvýšeními sazeb tento rok, tým RBI se čtyřmi zvýšeními.

Německá spotřebitelská inflace v únoru zpomalila oproti předchozímu měsíci o 0,2 p.b. na 1,2 % r/r a překvapila trh. Jedná se o třetí zpomalení v řadě a nejnižší inflaci od listopadu 2016. Spolu se včerejšími slovy M. Draghi, která byla silně holubičí, tak situace vyznívá proti silnějšímu euru v krátkém horizontu. Opačného názoru je však šéf německé Bundesbank J. Weidmann, který tvrdí, že zpomalení růstu cen je dočasné a v ekonomice jsou dostatečné tlaky na to, aby inflace dosáhla 2% cíle. Překvapivé zpomalení v Německu částečně vyvážil rychlejší růst cen ve Španělsku, kde inflace dosáhla 1,2 % r/r oproti očekávaným 0,9 % r/r. Zítřejší inflace v eurozóně by tak nutně nemusela překvapit trh jako dnešní statistika v Německu.

Dolar vůči euru dnes posiluje vzhledem k překvapivě nízké inflaci v Německu a jestřábím projevu J. Powella. Kurz eura vůči dolaru opět klesl pod 1,230.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v lednu klesly o 3,7 % m/m, bez započítání dopravních prostředků klesly o 0,3 % m/m. Za výrazným poklesem stojí úbytek objednávek letadel Boeing, které prosincovou statistiku výrazně ovlivnily směrem nahoru. Prosincová hodnota byla revidována dolů o 0,2 p.b. na 2,6 % m/m.

Milan Frydrych
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…