Milan Jančík: Jak udělat povodně ještě „povodňovitější“

04.06.2013 10:23

Plošné uzavření školek a škol, které vyhlásil na pondělí magistrát a zastupující starosta Tomáš Hudeček z TOP09, bylo zbytečné a jenom mnoha lidem udělalo již tak velmi obtížnou situaci ještě složitější. Není divu, že některé městské části prostě neuposlechly a zařídily se po svém.

Milan Jančík: Jak udělat povodně ještě „povodňovitější“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exstarosta Prahy 5 Milan Jančík

Na tom je vidět, jak malé zkušenosti má TOP09 a jak se v reálném životě praxe těžko nahrazuje. To rozhodnutí vypadá na první pohled logicky – vždyť školky a školy mají sice většinou žáky z okolí, ale pedagogové pohříchu dojíždějí z daleka. Takže tu samozřejmě problém s dopravou existuje. Jenže tohle je pohled přesně z jedné strany, z jednoho úhlu pohledu.

Magistrát si uleví – ubude lidí dopravujících se tam a sem.

Poněkud jinak to vypadá z pohledu rodičů. Být den ze dne postaven před problém, jak se postarat o dítě, jak zařídit jeho hlídání, program, oběd… A proč to mají řešit lidé ve Střešovicích, kterých se záplavy týkají v podstatě jenom velmi okrajově? Uzavření škol v centru, tomu se dá rozumět, střed města je dopravním oříškem i bez povodní, během nich je velmi rozumné pohyb zde omezit na nezbytné minimum. Ale proč to řešit rovnou plošně pro celou Prahu

Vždyť je to nesmysl.

Nesmysl a také hluboká nedůvěra v to, že by lidé mohli používat svoji hlavu a byli by schopni přijímat správná a vhodná rozhodnutí. Proč nedal magistrát odpovědnost jednotlivým školám a nenechal rozhodnutí na nich samotných a na městských částech? Těžko říci, ale mám velmi nepříjemný pocit, že to je především díky tomu, jaký náhled na ostatní má zastupující primátor a jeho nejbližší lidé. Jinými slovy nám říkají, že oni jsou jediní chytří a jediní schopní a všichni ostatní jsou parta hlupáků bez špetky kvality.

Každopádně pro mnoho lidí se Tomáši Hudečkovi a TOP09 podařilo udělat záplavy ještě „záplavovitější“ a to je opravdu kvalitní kousek práce. Samozřejmě by bylo možné jejich rozhodnutí vyčíslit i finančně, totiž kolik stálo v neodpracovaných hodinách, nevytvořeném produktu, o kolik přišli živnostníci. Možná se do toho někdy někdo pustí a dozvíme se, na kolik desítek milionů korun se vyšplhala cena jednoho nepromyšleného a nezkušeného rozhodnutí.

Ale abych nebyl jenom negativní. Protože ze své praxe znám celkem dobře povodňové plány a především mechanismus výstavby protipovodňových zábran, tak bych si dovolil zpochybnit útoky bývalého primátora Bohuslava Sobotky na to, že se na výstavbě začalo pracovat pozdě. Ještě v době, kdy jsem byl činný v pražské politice, byl vypracován naprosto precizní a mnohokráte přezkoušený program výstavby závislý na to, jak se vyvíjí průtok Vltavy městem. Nevím přesně, jak si pan exprimátor představuje, že se zábrany staví, ale znamená to značné omezení provozu na mnoha komunikacích a znamená to také značné náklady. A především je k tomu potřeba mnoho kvalifikovaných lidí. Proto se staví postupně podle toho, jaký je průtok vody. Pokud je mi známo, práce začaly ve správný čas v souladu s plánem. Neumím si představit, že by někdo rozhodl o stavbě bariér dříve, než když je překročení daných mezních hodnot jisté.

Jinou věcí je, že předpovědi růstu průtoku vody nebyly přesné a realita je hodně předběhla, že se tak oproti předpokladům také rychleji naplnila Vltavská kaskáda. S tím je spojeno mnoho dalších souvislostí. Jenže to jsou samá kdyby…

Když si přečteme názorové přestřelky pražských politiků – které jsou zvláště hloupé v době, kdy voda ještě ani nezačala opadat – musí nám z nich být smutno.

Obviňování z toho, že jeden nebo druhý využívá povodně k vlastnímu PR, to opravdu není způsob, jak zvýšit morálku ve městě. Lépe by politici udělali, kdyby nikdy neopomněli poděkovat policistům, hasičům, vojákům a dobrovolníkům, kteří opravdu s vodou bojují a – jaksi na rozdíl od těch politiků – o tom nekecají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Jančík - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…