Milan Knížák: Plýtváme záměrně, nebo jsme tak neschopní?

26.02.2019 20:10

Bylo oficiálně oznámeno, že Národní galerie v Praze vypisuje výběrové řízení na úpravu Veletržního paláce. Chtěl bych veřejnost upozornit, že takové výběrové řízení již jednou proběhlo (před cca 10 lety), kdy se komplexně řešila přestavba Veletržního paláce pro potřeby Národní galerie.

Milan Knížák: Plýtváme záměrně, nebo jsme tak neschopní?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Soutěže se zúčastnila přední architektonická studia a projekty posuzovala renomovaná odborná komise. Vyhrálo známé liberecké studio Školka, které pod vedením Karla Hubáčka vytvořilo sérii důležitých projektů a vychovalo řadu našich předních architektů. Mimochodem, stálo také u původního projektu rekonstrukce Veletržního paláce po požáru v r. 1974 a proto také jeho architekti dobře znali problémy paláce.

Celé výběrové řízení a následná studie byly schváleny Ministerstvem kultury a projekt byl přijat a zaplacen.

Nepamatuji si výdaje kolem projektu, ale vím, že studie stála cca milión korun. Je to jen rámcová informace, všechny dokumenty jsou v NG a na Ministerstvu kultury. To říkám hlavně proto, abych upozornil, že se nejedná o nic tajného, zasutého, neznámého. Byla to velká veřejná akce. Bohužel, mojí následovníci v roli generálního ředitele nechali projekt v „šuplíku“ a současné vedení Národní galerie dělá jako kdyby nic takového neexistovalo.

Poslal jsem dopis o této skutečnosti ministru kultury, který mojí informaci nebere v úvahu. Je ochoten utrácet peníze za to, co jednou již jeho ministerstvo vyřizovalo.

Zdá se, že máme dost peněz na to, abychom je vyhazovali a ještě se tvářili jak jsme aktivní a progresivní.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …