Milan Knížák: Třicet intelektuálů, bojujících za Evropu

26.01.2019 18:32

Třicet Evropanů, kteří se považují za intelektuálně VIP‘s, radí zbytku Evropy. Jejich proklamativní prohlášení je nekonkrétní, plné frází a působí anachronicky. Staré dámy a staří pánové, kterých je ve skupině většina, se odvolávají na principy z doby svého mládí, které dnes již neplatí, nebo platí jinak.

Milan Knížák: Třicet intelektuálů, bojujících za Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

I já patřím ke staré generaci, ale cítím situaci zcela opačně. Věrozvěsty, diktátory a inženýry lidských duší bylo dvacáté století přecpáno. Navzdory technické revoluci se moderní doba stala symbolem tmářství a možná, že ne navzdory, ale jako důsledek technického blouznění, které nás odvádí od vzdělanosti k pouhé technologické informovanosti.

Odvolávám se na tvrzení Jihokorejského myslitele AHAE, který prohlašoval, že člověk je především odpovědný za své bezprostřední okolí (Immediate surrounding).

Přepjatý humanismus, který s sebou přinesl do absurdity dováděný Nový zákon, způsobil, že se stydíme za vše strukturované a snažíme se srovnat rozdílnosti podle stejného vzoru. Z opice stonožku neuděláme, minulost nevymažeme a stále zůstane větší část nepoznaného, než je to, co chápeme.

Provolání, volající po potlačení nacionalismu, xenofobii a po větší integraci, přivádí společnost k opačným výsledkům, než tvrdí 30 „elitních“ signatářů. Revoluční snahy vedou k potlačení všeho revolučního, jak se ostatně můžeme poučit z lidských dějin.

Zajímavé je, že pamflet nepodepsal žádný Čech vyjma francouzského spisovatele Milana Kundery, člověka s problematickou komunistickou minulostí, ale to může být jen náhoda. Jsem si jist, že lidé typu feldkuráta Halíka by se určitě rádi připojili, i když třeba jen z důvodu, aby byli více vidět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…