Milan Knížák: Ukrajina

02.03.2022 15:02 | Komentář

Současné napadení Ukrajiny ruskou a běloruskou armádou má kořeny v minulosti. Považuji za velkou chybu EU, která se od začátku (po zániku Sovětského svazu), od ruského státu distancovala. Věřím, že bylo dobré počítat s Ruskem jako s evropským státem, působit na demokratické struktury, které tam nepochybně existují a pomalu ho včleňovat do společenství evropských států. Rusko se dostalo do izolace, využívá spojenectví s Čínou a s Běloruskem a navazuje na komunistickou imperiální tradici, která v Rusku zdaleka ještě nevymřela a vytváří se tak protievropský blok.

Milan Knížák: Ukrajina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

To, že Putin je megaloman, to bylo jisté od začátku, ale podobné rysy má mnoho státníků. Dokonce bych řekl, že v politice jsou všude podobní lidé, jen někteří jsou více kultivovaní než ti druzí.

Současná válka je, samozřejmě, velkým neštěstím a hrozbou pro světový mír. Západní svět se přímo vyžívá v podpoře Ukrajiny a odsuzování Ruska a především Putina. Představují nám ho jako krvelačného vojevůdce, jako Hitlera, jako zrůdu.

Putin, který vyrostl v tajných službách je nepochybně negativní figurou, ale současné protiputinovské divadlo je trochu směšné. Samozřejmě, že považuji přepadení Ukrajiny za zločin, který musí být zastaven a potrestán, ale není to tak jednostranné jak to líčí média. Ukrajina žádá od EU řadu nestandardních kroků a to je vždy nebezpečné.

Svět se vždy začíná mobilizovat trochu pozdě. Moudrosti je na světě málo. To je ostatně dnes vidět na všech stranách našeho unifikujícího se světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …