Milan Knížák: Volby jako test naší dospělosti

12.10.2017 12:07

Za pár dní půjdeme volit své zástupce do poslanecké sněmovny, tzn. proběhnou nejdůležitější volby v zemi. Vyrojila se řada nových stran, které populisticky hlásají velké změny. Vzbuzuje to ve mně nedůvěru. Začalo to v minulých volbách hnutím ANO, které je stranou jednoho muže, v podstatě je jeho majetkem, jeho podnikem, jež řídí zcela nedemokraticky. Hnutí ANO se ukázalo jako nesvéprávné, lokajsky se staví ke svému vůdci a je ochotno potvrdit jeho každou lež.

Milan Knížák: Volby jako test naší dospělosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Vynořují se nemastní neslaní piráti a především ukřičený Okamura, který se představuje jako spasitel českého národa. Už dlouho se obávám rychle vykvetlých politiků.

Současná prosperita je největší v naší historii a tak lákadlem pro ambiciózní jedince je moc. Zapomínáme, že politika má být službou společnosti. Společnost nevlastníme jako firmu. Tradiční strany prošly peripetiemi vývoje a zažily nepřízeň voličů a proto získaly spousty zkušeností. Víme, co lze od nich očekávat, proto mi připadá logičtější a bezpečnější volit je.

I některé tradiční strany jsou, samozřejmě, nepřijatelné, například komunisté, kteří se při získání moci okamžitě stávají agresivními a nebezpečnými pro společnost jak nám naše minulost jasně ukázala. A pak lidovci, kteří jsou pověstní tím, jak chtějí být za všech okolností ve vládě.

Nechci nikomu radit koho má či nemá volit, ale nebezpečí populismu, které nás ohrožuje ze všech stran, mě přimělo napsat tento text.

Jděte volit a nenechte se přitom zmást populistickými lákadly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…