Miloň Houda: Kdo se bojí Marie Benešové II?

12.05.2019 22:54

Dnes opět vyrazí do ulic demonstranti pod hlavičkou milionu chvilek pro demokracii. Jsem v očekávání, kdo se blýskne dnes, minule to byli skvosty parlamentních stran a jeden životem unavený psycholog.

Miloň Houda: Kdo se bojí Marie Benešové II?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisíce lidí demonstrovaly za nezávislost justice, den před jmenováním Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Do protestů se přihlásilo kolem stovky měst a obcí

Radkin Honzák nám sdělil, že je potřeba bojovat za demokracii a to i přes demokratické volby, které nemůžou vygenerovat dobré politiky, když dvě třetiny lidí potřebuje a chce být ovládána. Jeho proslov byl plný bonmotů a de facto pohrdání většinou obyvatel.

Tu hezčí poloviny zde zastupovala Tereza Kryštofová, mluvčí Rekonstrukce státu. Sílou hlasu, útočností za pány nijak nezaostávala. Představila nám sedm pojistek pro nezávislost justice. Hezká předehra.

Následně na tribuně defilovali politici „demokratických“ parlamentních stran. Martin Kupka z ODS, mistr floskulí. Za piráty Jakub Michálek, trocha sebestřednosti chybět samozřejmě nesměla. Na něm obdivuji jeho sebevědomí, to se opravdu jen tak nevidí. Krátce popsal stav justice a tady bych se s ním shodnul. Ale mám obavu, že právě dnešní demonstrace a pozdvižení, které následovalo po jmenování Marie Benešové, není nic jiného než obava špiček justice z jakékoli změny, která by měla s tímto stavem cokoli udělat.  Dnes asi nejvíce definuje otřepané rčení „prostě smrádek, ale teplíčko“. Pravým vrcholem večera byl sociální demokrat Petr Dolínek. Už sama přítomnost koaličního poslance na demonstraci, kde se brutálním způsobem uráží předseda vlády je známkou, že slibovaná konsolidace ČSSD se jaksi nekoná. Nejdříve přišel očekávaný pískot, ale po výzvě moderátora dostal prostor. Zejména vyjádřením, že Miloš Zeman není součástí koalice. Cituji „Toto není a nesmí být vláda jeho fanoušků“ a dále „ministr kultury Tonda Staněk musí odejít ze své pozice“. Pan Dolínek by si měl přečíst ústavu a zjistit, že pan prezident je součástí moci výkonné. Panoptikum pokračovalo, Jan Čižínský (KDU-ČSL), Jiří Pospíšil TOP-09 a Vít Rakušan (STAN).

Nikomu neubírám právo demonstrovat, nikomu neubírám právo požadovat demisi kohokoli, ale od politiků očekávám respektování výsledků demokratických voleb. Pokoru k ústavním principům a od opozice respekt k vládě. Od koaličních stran zase jistou loajalitu. Jinak nás nečeká více demokracie, ale chaos, z kterého budou profitovat zákulisní hráči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …