Mirko Raduševič: Gerald Steinberg - Dohoda s Íránem byla velkou chybou

16.07.2015 16:35

Historická dohoda s Íránem vyslala špatný signál. Západ teď bude horko-těžko vyjednávat s Íránem, tvrdí politolog Gerald Steinberg z Bar-Ilan University v Jeruzalémě, který byl dříve izraelským velvyslancem v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (IAEA). Uvedl to v rozhovoru pro zahraniční stanici Deutsche Welle .

Mirko Raduševič: Gerald Steinberg - Dohoda s Íránem byla velkou chybou
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Podle Steinberga každá smlouva legitimizující jaderný program, ve skutečnosti porušuje Smlouvu o šíření jaderných zbraní. Izraelský politolog si myslí, že Írán v tomto ohledu vykonával řadu aktivit, které nyní zakryje. „Lidé, za tyto aktivity zodpovědní, se nyní stali vyjednávači, jako například íránský prezident Hasan Rouhání. Musíme nyní sledovat další země, jako jsou Turecko, Saudská Arábie a Egypt, kteří také vyvíjí technologie, kterými již Írán disponuje. Nechci tvrdit, že se jedná o katastrofu, ale došlo k hrubé chybě," říká v rozhovoru Gerald Steinberg. Připomíná, že v Íránu jsou znovu slyšet hlasy: Smrt Izraeli a USA.

Svá tvrzení, kritizující dohodu, opírá o to, že íránský režim podle něj podporuje terorismus jako je Hizboláh, nebo Asadův režim v Sýrii. Dále podle izraelského politologa je zapleten do konfliktu v Jemenu, má vliv na občanské války na Středním východě a destabilizuje celý region.

Navíc Gerald Steinberg upozorňuje na vliv zesílení konfliktu mezi Šíity a Sunity. „Egypt nebo Saudská Arábie nyní pozorují vzestup Íránu, zesílení jeho moci a pochopitelně, že se chopí také svého díla. Podobně je to ve vztazích s Indií a Pákistánem. Írán se vydal směrem Severní Koreje a stane se příkladem pro ostatní země a diktatury, které by se mohly vydat stejnou vestou," tvrdí Gerald Steinberg.

Vve smlouvě je řada dvousmyslných formulací

Je jasné, že izraelský politolog nevěří Íránu a předvídá, že ten bude porušovat dohodu, a to skrytě ve všech směrech, kde to jen půjde. Poukazuje na íránské experimentování s obohaceným uranem a budování tajných jaderných zařízení. Steinbergovi také vadí, že ve smlouvě je řada dvousmyslných formulací, které budou dávat důvody ke sporům, jako tomu bylo mezi SSSR a USA u smlouvy o odzbrojování v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Teprve z materiálů tajných služeb jsme se dozvěděli, co se vše dělo. „Ani s Íránem to nebude jinak," doplňuje své uvažování Steinberg.

Když je dotázán, zda by se podle něj mělo v jednání postupovat jinak, odpovídá: „Účastníci jednání do jednoho tvrdí, že je lepší, aby smlouva existovala a umožňovala určitou kontrolu, než aby žádná kontrola nebyla. Otázkou je, zda bylo možné dosáhnout lepšího výsledku. Během jednání země Rady bezpečnosti a Německo učinily ústupky. Pro všechna jednání o Středním východu platí stejná pravidla pro vyjednávání: Uvedete – toto jsou mé podmínky, ze kterých neustupuji, jinak je pro mne dohoda k ničemu. Západ vše po celou dobu vyjednávání dával najevo, že přistoupí snad na všechny íránské požadavky. Západ toužil bezpodmínečně a rychle po dohodě. V tom se stala počáteční chyba."

Gerald Steinberg uvedl, že díky této smlouvě došlo ke zhoršení americko-izraelských vztahů. „V očích Netanjahua Spojené státy kapitulovaly a v nejbližší budoucnosti budou obě země na distanc," říká politolog. Ke známé izraelské vyhrůžce Íránu o prvním bezpečnostním úderu se staví Gerald Steinberg s opatrností, i když toto téma izraelských v médiích ožilo. „Jestliže takový okamžik měl nastat, tak to bylo před třemi roky. V diskuzích se často připomíná, že Netanjahu takovou možnost vyloučil. Nejpravděpodobnější scénář je, že Izrael zesílí aktivitu výzvědných služeb a bude se snažit nalézt porušování dohody. V tomto ohledu bude usilovně spolupracovat s Německem, neboť bylo klíčovou zemí v jednáních s Íránem," říká v rozhovoru izraelský politolog Gerald Steinberg.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…