Mirko Raduševič: Nová ruská námořní doktrína

27.07.2015 17:36

Rusko v reakci na plány NATO, šíření jeho sil k hranicím Ruska a tenze, chování Západu na Ukrajině vydalo novou námořní doktrínu. Dokument byl zveřejněn na internetových stránkách prezidentské kanceláře.

Mirko Raduševič: Nová ruská námořní doktrína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Viz ZDE

V neděli 26. července se prezident Vladimir Putin u příležitosti vydání dokumentu setkal s místopředsedou vlády Dmitrijem Rogozinem, ministrem obrany Sergejem Šojgu, velitelem vojenské námořní flotily Viktorem Čirkovem a velitelem západního vojenského okruhu Anatolien Sydrovem (foto vpravo). Prezident Vladimir Putin uvedl setkání slovy o charakteru nového dokumentu: „Hlavním účelem dokumentu je konzistentnost, koordinace a efektivnost námořní politiky Ruska k ochraně národních zájmů.“

Pročítáme-li dokument (pdf, 46 stran), najdeme v odstavci věnovanému „Atlantickému regionálnímu směřování“ bod 52, ve kterém se zmiňují hlavní důvody vzniku nové doktríny: „Důležitým faktorem vztahu Ruska k NATO se stala nepřípustnost přibližování alianční vojenské infrastruktury k ruským hranicím a snaha aliance hrát globální celosvětovou roli.“

Důležitým bodem v rámci této atlantické kapitoly je bod 57, který se týká Krymu, kde se jednak mluví o Kerčenském průlivu, ale zejména o vylepšování složení a struktury sil Černomořské flotily na Krymu a na pobřeží Krasnodarského regionu. Ze strategického aspektu není v doktríně vynecháno ani Středozemní moře pro svůj vojensko-politický charakter a píše se v dokumentu o nutnosti udržení mírové stability. Tato oblast má být ruským vojenským námořnictvem sledována z oblasti Krymu a krasnodarského pobřeží.

Další účel dokumentu vysvětlil na tiskové konferenci místopředseda vlády Dmitrij Rogozin, který mluvil o námořnictvu jako jednom „z nástrojů zahraniční politiky." Hlavní důraz v pozměněném námořní doktríně Ruské federace kladl na Atlantik a Severní ledové oblasti. " Arktická oblast podle Rogozina má zajistit Rusku volný přístup k Atlantiku a Tichému oceánu.

Místopředseda vlády rovněž připomněl, že předchozí námořní doktrína byla přijata v roce 2011 a důvodem uvedení nové doktríny podle Rogozina, je „změna mezinárodní politické situace a posílení Ruska jako námořní mocnosti“.

Dodejme, že prezident Vladimir Putin se včera zúčastnil oslav Dne námořnictva v přístavu Baltisk v Kaliningradu a mluvil zde k ruské vojenské flotile: „Naše země díky odvaze námořníků, talentu našich lodních inženýrů, odvaze známých výzkumníků, průzkumníků a námořních kapitánů se stala námořní velmocí. Takové postavení je závazkem k historii našim předkům, kteří šířili slávu ruského námořnictva a je to také závazek vůči budoucím generacím, kterým musíme předat moderní a silné vojenské loďstvo.“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Za nečekaně vysokou dubnovou inflaci může hlavně „habaďůra“ obchodních řetězců

18:00 Lukáš Kovanda: Za nečekaně vysokou dubnovou inflaci může hlavně „habaďůra“ obchodních řetězců

Komentář k důvodům vyšší než předpokládané dubnové inflace. Autor vychází z aktuálních dat ČSÚ a Blo…