Mirko Raduševič: WikiLeaks - Bílý dům a skandál s financováním zbrojařů. Svědek - Zastřelme ty lidi

20.11.2015 18:44

Organizace WikiLeaks disponuje třicetihodinovým záznamem dokazující miliardový korupční skandál Bílého domu, do kterého jsou zapleteni jak bývalý prezident George Bush ml., tak současný Barack Obama. Navíc se skandál týká zpronevěry peněz určených pro zaměstnání padesáti tisíc postižených osob.

Mirko Raduševič: WikiLeaks - Bílý dům a skandál s financováním zbrojařů. Svědek - Zastřelme ty lidi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Státní znak USA

Server WikiLeaks uvádí, že má k dispozici třicetiminutový zvukový záznam z jednání vysokých manažerů dokazující Bílému domu korupci ve výši miliard dolarů.

Záznam se týká hovorů manažerů programu pro postižené AbilityOne, dále rozhovoru z prosince roku 2013 mezi Jean Robinsonovou, právničky neziskové organizace SourceAmerica a Rubenem Lopezem, generálním ředitelem společnosti Bona Fide Conglomerates Inc. Nahrávka dokazuje, že většina finančních prostředků byla poslána na jiné účely než pro zaměstnání 50 tisíc invalidů. AbilityOne je největší americký program určený pro postižené a pověření zaměstnanci federální vlády mají v tomto roce v rozpočtu na pomoc postiženým 3 mld. dolarů. Server organizace WikiLeaks uvádí: „Většina uniklých peněz byla převáděna na vojenské účely, a to pro společnosti, jako jsou DoD, Northrop Grunnman, Lockheed Martin & Boeing, které jsou mimo jiné partnery neziskové organizace SourceAmerica.“ Právě přes fond SourceAmerica mělo uvedeným firmám přijít na konto celkem 2,3 mld. dolarů z pomoci postiženým.

Z rozhovoru Jean Robinsonové je patrný systém, nepodobný mafii, který zaručoval prospěch z podepisování smluv některým federálním úředníkům spravujícím veřejné finance a jejich přátelům. V rozhovoru Jean Robinsonová popisuje, jak se nadřízení ze společnosti SourceAmerica snaží utajit svůj střet zájmů a zvýhodňování určitých subjektů.

Robinsonová mluví o tom, jak byla okamžitě upozaďována, když se snažila dát do pořádku veřejné věci. V rozhovoru odsoudila lidi, kteří pletichaří a nazvala je mafií a „strojem“ na přidělování peněz sobě a svým známým, a to pomocí uzavíraní lukrativních smluv nevýhodných pro stát. „Ti lidé by měli být zastřeleni za to, čemu říkám stroj na peníze. Zjistěme ty lidi, ty subjekty, kteří mají ony smlouvy, které potřebuji atd. atd…,“ to je slyšet z akustické nahrávky, kterou disponuje WikiLeaks.

Na korupčním skandálu se podílelo celkem třináct úředníků Bílého domu z toho deset z týmu Baracka Obamy a tři byli podřízení George Bushe mladšího.

Program na pomoc postiženým AbilityOne běží od roku 1938 (tehdy za prezidenta Roosevelta nevidomí vyráběli pro federální úřady smetáky a košťata) a programu této organizace se dostalo rozšíření v roce 1971. Tehdy byl odhlasován zákon, který rozšířil státní pomoc na všechny tělesně a duševně postižené a určoval, aby americké federální agentury nakupovaly zboží od organizací postižených, kterých je v USA kolem 550. Od roku 2013 se do vylepšení práce AbilityOne zapojuje organizace SourceAmerica.

Podle CNN jsou zatím vyšetřováni dva federální úředníci a americké ministerstvo spravedlnosti zatím odmítlo celý případ jakkoliv komentovat.

Poznámka

Zajímavé na celé věci je také to, že redakce Literárních novin původně nechtěla tuto zprávu publikovat (byla zveřejněna v pondělí 16. 11.), neboť jsme chtěli čekat na její rozšíření a teprve ji komentovat. Zjistili jsme, že tato poměrně závažná zpráva o korupci na nejvyšších místech USA je z neznámých důvodů našimi médii zatím ignorována.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…