Mirko Raduševič: Yanis Varufakis plánuje vytvoření evropského spojenectví

29.07.2015 20:03

Bývalý řecký ministr financí, který odstoupil ze své funkce, aby umožnil volnější průběh jednání svému premiérovi o dohodě s věřiteli, uvedl včera pro týdeník Spiegel, že by rád založil „evropské hnutí pro život, které by působilo napříč politickými stranami".

Mirko Raduševič: Yanis Varufakis plánuje vytvoření evropského spojenectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

K účasti v hnutí byli vyzváni rovněž členové německé CDU, jejímž členy je jednak Angela Merkelová, ale také německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který se s řeckým ministrem dostával do ostrých sporů.

Řecký ex-ministr pro Spiegel uvedl: „Měla by to být Aliance pro Evropu. Neměla by být partijní, ale jako hnutí, jakýsi melting pot s účastí všech, kdo si přejí v Evropě revitalizovat demokracii.“ K tomu dodal, že přivolává do toho hnutí i CDU s Angelou Merkelovou.

Varoufakise k tomuto kroku žene obava, že by kontinent mohl padnout do rukou anti-Evropanů, jako je například  Marine Le Penová. Dále naznačil, že v Německu by mohl být jeho partnerem v jednání levicový politik Oskar Lafontaine. Některé otázky již s tímto politikem řešil, ale jak řecký ex-mistr uvedl, nechává dveře otevřené, neboť nechce vytvářet jakési spojenectví s bývalým ministrem financí.

Oskar Lafontaine je bývalým předsedou německé socialistické strany, který je často nazýván autentickým sociálním demokratem, ale přitom mu je vyčítáno, že příliš často lovil v pravicových vodách. Rovněž vešel ve známost svoji ostrou kritikou reforem Gerharda Shrödera, kterému vyčítal destrukci sociální sítě v Německu. Lafontaine byl v letech 2007 až 2009 předsedou Levicové strany Německa a kritikem války na Ukrajině, kdy spatřoval vinu na straně USA.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…