Miroslav Josef Bezecný: Chceme neutralitu

18.02.2022 14:37

To jsme požadovali v šedesátých letech minulého století, v období takzvaného Pražského jara. Bylo to přání celého národa.

Miroslav Josef Bezecný: Chceme neutralitu
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Jen pár kolaborantů trvalo na setrvání v nuceném vojenském paktu Varšavská smlouva. Jaké to mělo důsledky všichni víme - okupaci a potlačování lidských práv. Prezident Havel sliboval, že po vystoupení z Varšavské smlouvy již nikdy členy žádného vojenského paktu nebudeme. A sliboval také referenda k důležitým rozhodnutím. Nesplnil to.

I když velmoci zřejmě jen "licitují" a zkouší, kdo má silnější nervy, hrozba války se k naší republice nebezpečně přibližuje. Znovu musím připomínat, že za první republiky svět říkal Československu výkladní skříň Evropy. A soutěžili jsme se Švýcarskem, kdo z nás bude lepší. Švýcarsko je neutrální. Také Rakousko. Proto můžeme říci, že prosperita jejich hospodářství spočívá především v tom, že je EU nenutí k výdajům na zbrojení. Stejně jako japonský zázrak, kdy ještě Japonsko nezbrojilo.

Je třeba zodpovědně vyhodnotit, k čemu je nám členství v NATO prospěšné. Porovnat klady a zápory. Teď nemyslím jen zcela zbytečné cesty Lipavského a Hřiba na Ukrajinu v době, kdy naše slavná vláda stále zdůrazňuje šetření. Proč se do toho pleteme? Neohrožují tím republiku, když nás zatahují do tohoto konfliktu? A tak je nyní aktuálnější než kdy dříve vyhlásit referendum - CHCEME NEUTRALITU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…