Miroslav Kuchař: Elektronická evidence tržeb je jen dalším vládním nesmyslem

18.04.2015 12:17

Elektronická evidence tržeb podnikatelům jen uškodí a nic nepřinese. Přečtěte si komentář pana Kuchaře, který podniká v hotelnictví a ví, proč Babišova cesta nikam nevede.

Miroslav Kuchař: Elektronická evidence tržeb je jen dalším vládním nesmyslem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vařil jsem na české ambasádě v Bruselu a v Oslo. Díky politickým změnám jsme opustili myšlenku emigrace a před třiadvaceti lety jsme se vrátili do ČR. Máme malý hotel na okraji Prahy a letos jsme konečně splatili úvěr. Mohu říci, že velmi úspěšně pracujeme v oboru gastronomie a ubytování. Jsme rodinná firma OSVČ včetně naší starší dcery, která vystudovala vysokou hotelovou školu. Celá ta léta jsme věřili tomu, že ano, bude líp. Lépe v tom smyslu, aby chytří mladí lidé neodcházeli do ciziny za lepším pracovním umístěním. Aby se tu dalo dýchat, nekradlo se. A aby se lidem na tváři objevil úsměv.

Hlavní příčina pomalého pokroku je neochota státní správy přijmout různá řešení z nejvyspělejších zemí. A ten důvod je politický. To znamená, že politici staví své politické ideály nad pragmatickým řešením, které by pro obyvatele bylo lepší, než jejich politické. Přesvědčil mne o tom i nedávný rozhovor pana Veselovského s paní Hornochovou a panem Bábkem. Týkalo se to aktuálního tématu Elektronická Evidence Tržeb.

Oba měli jednu pravdu, ale velmi nepodstatnou. Že koupě zařízení pro tento projekt nikoho nezruinuje. I když cena není v jimi uváděných tisících, ale desetitisících. Nesouhlasím s tím, že bychom byli více kontrolováni. V souvislosti s ostatními elektronickými přístroji, které všichni používáme, to není nic tak závažného. Paní Hornochová navíc poukázala na srovnání ekonomických podmínek. Ale to bychom se museli více zabývat pokřivujícími dotacemi. Ani nesouhlasím s tím, že je to skvělé řešení, které velmi dobře funguje v Chorvatsku.

Nejdřív se podívejme do naší „slavné“ historie. Podnik Interhotely používal systém elektronické evidence dat. Nejen tržeb, ale každého centilitru a každé mrkve. A k tomu všichni denně v noci vypracovávali písemně přesný seznam prodaných centilitrů. Říkalo se tomu zrcadlo. A to muselo do puntíku korespondovat s daty z elektronické pokladny s fiskální pamětí. A poznatek? Bylo to k ničemu. Možná by to v Chorvatsku fungovalo, v ČSSR však nikoli.

Kolik procent hotelů a restaurací v ČR přijímá platby téměř jen prostřednictvím platebních karet? 10 %? Tato zařízení jsou mimo kritizovanou skupinu. Ostatní je samozřejmě potřeba ke svědomitějšímu způsobu podnikání popohnat. Pokud by ale elektronickou evidenci tržeb nebylo možné obejít, což je pouhá teorie, co by nastalo? Při současné sazbě DPH 21 % skončí až 30 % restaurací a hospod. Z přeživších by až 30 % zaměstnanců dostalo výpověď. Proč by to nastalo? Zeptejte se zaměstnanců např. finančních úřadů, jestli by chodili na obědy za dvojnásobnou cenu. U nich je ostatně s podivem, že jim nízké ceny za obědové menu vůbec nevadí. Zdali by hospody s pivem měly večer v každé vesnici plno? Teoretická představa úředníků, že se tržby dramaticky zvýší a budou si mnout ruce nad výběrem daní, nemá s realitou nic společného. To je stejné, jako by vyšel zákon o tom, kdo neuběhne stovku pod 10 vteřin, bude pokutován. Byla by jediná šance, jak se pokutě vyhnout: běžet zkratkou.

Velmi jednoduchým opatřením je zvýšení minimální mzdy ve vybraném segmentu. Klidně na 20 tisíc brutto. Tím se jednoduše zvýší zdravotní i důchodové odvody, daň z příjmu a samozřejmě u plátců i DPH. Místo sledování tržeb on-line se stačí podívat na výši mezd nejenom v restauracích. Stejný problém se totiž odehrává v celé maloobchodní síti. Stačí jen zkontrolovat platné pracovní smlouvy a práci načerno pokutovat. Tak jednoduše to funguje ve vyspělém zahraničí. Tam si práci načerno každý pořádně rozmyslí. Proto platí daně i bez elektronických pokladen.

S tím ale musí přijít další kroky. Například ubytovací zařízení do čtyř pokojů bez účetnictví, jen místní poplatky. Restaurace do obratu 1 milion za 12 měsíců (viz parametr placení DPH) například jen daň ze židle s ohledem na lokalitu. Pokud se mají srovnat ekonomické podmínky (viz výše), pak by bylo dobré srovnat DPH na jednu sazbu. Tím vyřadit sníženou sazbu na Jídlo s sebou a Závodní stravování, neboť všechny výjimky svádí ke zneužívání. Kde je vyplácena minimální mzda, tam je něco v nepořádku. Kde je na chodníku reklama na menu pod 150,-Kč, je to pozvánka ke kontrole výše mezd.

Se samozřejmou neochotou se budou všichni hrnout s daněmi do státní pokladny, když se týden co týden dozvídají o tom, jak státní úředníci s daněmi nakládají. Kolik případů krádeží a korupcí se neustále řeší u soudů? Kolik miliard se odepisuje po neúspěšném státním projektu (viz pan Nečas k Opencard)? V plánu vlády je možnost odečíst si část nákladů spojené s nákupem zařízení k evidenci tržeb přímo z daní. Jak může tak lehkovážně naše daně utrácet?

Podporuji vaši iniciativu, neboť jsem proti státním nesmyslům.

Miroslav Kuchař

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…