Miroslav Kulhavý: Co se nevešlo do pořadu Máte slovo aneb Promarněná šance

22.04.2017 17:32

Novela zákona o vojenském zpravodajství budí emoce, které jí nepřísluší. Pan Ferjenčík od Pirátů chtěl na ní dokumentovat všechno zlo světa, ale vycházela mu z toho jen zadrhnutá deska: šmírujete, šmírujete, šmírujete... Je pravda, že novelizovat se mělo určitě dříve, ale Piráti, když chtějí sbírat politické body, nemohou se opičit po panu Fialovi z ODS a říci k problému dvě věty, které jsou vždy zakončeny: "Ale ta vláda...." Své vystoupení hodnotím tak na -2, protože dostat se ke slovu až po 21. minutě pořadu se nedá omluvit. Pak toho chce člověk říci hodně a rychle a kvalita jde dolů.

Miroslav Kulhavý: Co se nevešlo do pořadu Máte slovo aneb Promarněná šance
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

Pan Chalupa se také moc nevyznamenal; to, co bylo především na něm, jako na znalci zákonů, tedy citace z důvodové zprávy proč je změna nutná, zbylo na mně. Když vyjdeme z předpokladu, i vzhledem k současné situaci ve světě, že bezpečnost státu,  potažmo občanů, je prioritní, jsou všechny námitky až na druhé koleji. Povinnost státu je v tomto případě zakotvena v ústavním zákonu 110/1998 Sb. a další opodstatnění je dáno členstvím v NATO a plněním závazku - vybudovat silné centrum kybernetické ochrany. Když centrum a NATO, není vhodnější adresát než Vojenské zpravodajství.

Způsob realizace a opodstatnění některých zásahů je dostatečně popsán v důvodové zprávě. Všechny námitky, že se novelou zvětšuje oko "velkého bratra" nejsou aktuální; na zásahu do občanské svobody proti současnému stavu se nic nemění a mé motto, které paní Jílková na začátku uvádí, mělo vedle souhlasu se změnou zákona důraznou podmínku s přesahem i do již dříve přijatých opatření v podobě požadavku o maximální využití všech možných prvků proti zneužití. Zde by, vedle jiných, měla platit zásada o co nejmenším počtu lidí, kteří se seznámí s důvěrnými materiály a současně přísná evidence těchto osob.

Obecný postoj protistrany v podobě odmítání jakéhokoli sledovacího systému včetně kamer, který nejvíce prezentoval pan Ferjenčík za asistence, jinak sympatického starosty obce Kravaře v Čechách pana Vomáčky, lze ve výsledku shrnout: zrušte všechny kamery, veškeré sledování sítí a odposlechy. Pak je ovšem nutno odepsat do mínusu všechny vyřešené kriminální majetkové nebo násilné činy, naplánovat hackerům doživotní dovolenou a kouzelnou formulkou zabránit džihádistům vyřvávání, že  Alláh je velký a z bombiček realizovat neškodné slavnostní ohňostroje. Jistě, je to absurdní představa. Ale právě proto by měla "zadrhnutá gram. deska" říci jasně, jak má stát naplnit dikci ústavního zákona, který jednoznačně ukládá povinnost chránit celistvost území, demokratické základy a ochranu zdraví a majetek občanů ČR.

Pokud jde o bezpečnost jako takovou, nelze nezmínit, že můžeme mít kybernetickou bezpečnost na světové úrovni, ale naši sousedi, Německo a Rakousko, pro svou nezvládnutou migrační politiku, jsou pro nás zdrojem stálého nebezpečí, když nám skoro denně posílají své "hosty", u kterých není jistota, zda je v pořádku jejich identita a zda utrácení mastných dávek je jejich jediný cíl. Kvalifikovaný odhad německých úřadů, že s migrační vlnou přišlo nejméně 10.000 radikálů, by mělo u pana Chovance vyvolat něco více než zvednuté obočí a tvrzení, že má vše pod kontrolou. Jedním ze spolehlivých rozpoznávacích znaků malých skupinek muslimů je jejich nadpřirozená  schopnost:  nejméně 5x za minutu dokážou svléknout očima mladá děvčata, zvláště blondýny.

Jak jsem už někde napsal; pořad "Máte slovo" často, pro svůj bouřlivý průběh, připomíná plánovanou reality show. Tento díl, díky větší kultivovanosti všech zúčastněných a snaze argumentovat, takový náboj neměl; m.j. také proto, že gen. Šándor hrotící se téma věcně "ochlazoval". Stále však platí, že málokdy se zde něco vyřeší; velké plus však je, že se otevřou otázky, které jinde nemají šanci veřejné prezentace a to je u ČT jistě mimořádný počin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…