Miroslav Kulhavý: Je globalizace více plus, anebo většinové zlo?

04.08.2020 16:02

Marně hledám, v čem je globalizace pro průměrně situovaného občana ČR více přínosná, než jsou dopady negativ.

Miroslav Kulhavý: Je globalizace více plus, anebo většinové zlo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU před budovou Strakovy akademie

Jistě, supermarkety, masová turistika, případně pracovní příležitosti doma i v zahraničí a možná pár dalších aktivit. Nedílnou součástí k tomuto procesu je zrychlený rozvoj IT technologií.

Na druhé straně jsou to především nadnárodní společnosti, které jsou hnacím motorem globalizace a které, silou svého kapitálu, přímo či nepřímo ovlivňují politické dění v jednotlivých státech a tak znásilňují svobodnou volbu občanů v rámci demokratických zásad, které musí být vždy nutně přítomné při řízení státu, nechceme-li měnit základní hodnoty.

Hloupostí a nenažraností jak politiků, tak i některých občanů jsme v situaci, kdy řada strategických komodit, podniků i pozemků není v českém vlastnictví a jen horko těžko se zpět do českých rukou vrátí.

Vedle těch světových nadnárodních chapadel máme v Evropě nástroj, který té světové globalizaci silně konkuruje: EU!!! Její chapadla se nemusí skrývat; dostává se jim veřejného požehnání. Evropská globalizace jde dále a už hraničí s totalitou. Tam, kde se volá po cenzuře, kde i významné osobnosti s jiným názorem mají mediální utrum, je totalita nadosah. Je to o to horší, že bruselské orgány jsou jen zástěrkou pro německou, z menší části i francouzskou, hegemonii!

Vše u nás začalo mizernými přístupovými podmínkami; nebyl jsem u projednávání, ale bylo nutno, pane Teličko, odepsat např. naše cukrovary, omezit vinařství a další a další, kdy v neposlední řadě ta hlavní deviza, kterou se EU holedbá – volný pohyb osob a kapitálu- dostala klepeta na několik let; až takový byl strachu sousedů z našich odborně vyspělých pracovníků v řadě oborů.

Není jiné cesty než návrat k původním ideám spojených s maximální hospodářskou spolupráci NÁRODNÍCH států; tedy návrat před lisabonskou smlouvu. Pokud zvítězí totalita pod německou taktovkou, bude určitě u nás na programu dne z mnohých stran zavrhovaný odchod z EU. Falešné lákadlo při vstupu do EU o postupném sbližování životní úrovně vzalo za své v podobě okleštěné soběstačnosti s náplní výkonné montovny. 

Vrátíme-li se k té světové globalizaci a to aktuálně s největší negací posledních měsíců, je více než zřejmé, že se tato na šíření koronaviru významně podílí. Populace v řadě států je už natolik „zpracovaná“ a zhýčkaná, že si neumí odpustit pobyt ve vybraných dovolenkových lokalitách a to i přesto, že čerstvé zkušenosti při vzniku nových ohnisek nákazy  navrátilci z rizikových oblastí jsou více než varující. Služební (globalizační) cestování je kapitola sama pro sebe.

A do toho všeho zazní diktátorský hlas německého ministra vnitra Horsta Seehofera o stálém klíči na rozdělování migrantů s tím, že odmítající státy EU k přijetí donutí a k tomu chce využít současného německého předsednictví. To, co se u migrantů úmyslně zamlčuje a je hlavním důvodem odmítání – vedle podpory přepravní mafie – má jasnou cedulku; tedy pro ty, co umí číst: více jak 90% příchozích jsou muslimové a zrychlující se islamizace Evropy je cesta do záhuby!

Občas zazní od některých ekonomů, co je potřeba udělat, aby dopady globalizace byly umírněny; s cílem negace zastavit úplně zatím nikdo nepřišel a konkrétní „jízdní řád“ není k dispozici. Chce se mě věřit, že ve skicáku moudrých již existuje, ale publicitu hned tak nezíská. Vedle již zmíněných negací má globalizace nesporně  vliv i na stále se rychleji rozevírající  nůžky mezi malou množinou vyvolených a chudými.

Jak velká hospodářská krize bude muset přijít, aby (hlavně bez válek!) ukázala prstem na hlavního viníka? Kdy se konečně státy domluví, že hrabání pod sebe ve velkém bude jako lichva protizákonné?!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…