Miroslav Kulhavý: Když dva dělají totéž, není to totéž

23.02.2022 18:08 | Komentář

Neskutečně falešné kecy celého západního světa, a bohužel i ČR, se jako tsunami zvedla po rozhodnutí Putina vojensky posílit obranu samozvaných republik Doněcka a Luhanska. Každému spravedlivému se musí drát na rty výzva: Napřed vyřešte Kosovo, a pak teprve máte morální právo křičet do světa.

Miroslav Kulhavý: Když dva dělají totéž, není to totéž
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Rudým náměstím v Moskvě

Vyjádření americké ambasády v Praze je toho dokladem.

U.S. Embassy Prague: „Nalijme si čistého vína. Krym je Ukrajina, Doněck je Ukrajina, Luhansk je Ukrajina a žádným prohlášením V. V. Putina se to nezmění.“

Skromný dotaz, pane velvyslanče: Proč lít čisté víno do zablácených sklenic?!

Víno bez bláta se vůbec nevyskytuje tam, kde by USA musely nejdřív pro jeho čistotu vyklidit svou vojenskou základnu v Kosovu. A k tomu ještě přidat odůvodnění své asistence při instalaci kriminálníka a vraha, šéfa UCK Hashima Thaçi, prezidentem. Že je Kosovo černá kaňka NATO a EU, je zřejmé už dávno; tedy pojďme bez emocí vyhodnotit současnou situaci.

Vždy mám nejraději, když se události zařadí na časovou osu:

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

  1. Majdan – Na poslední chvíli odmítl proruský prezident Viktor Janukovyč podepsat smlouvu s EU, když dostal lukrativnější nabídku z Ruska. Po vyhrocených nepokojích, nepřehledně iniciovaných z různých stran, musel (po útoku i na prezidentský palác) Janukovič uprchnout a nastoupil proevropský Petr Porošenko.
  2. Puštěné otěže a otevřená brána silným nacionalistickým tendencím (i s oslavou Bandery a fašistickými projevy) v kombinaci s úpravou jazykového zákona, kdy ruština byla poslána o patro níže, došlo ke vzbouření zhruba 40 procent ruské menšiny v oblasti Donbasu a Luhanska.
  3. Ve snaze potlačit vzbouřence došlo k prudkým bojům s řadou obětí, civilisty včetně dětí nevyjímaje. Za účasti třetích stran bylo uzavřeno příměří prostřednictvím t.z. Minských dohod. Ty byly od února r. 2015 drobně, ale i ve větší míře čas od času porušovány.
  4. Opakovaně bylo Rusko samozvanými republikami žádáno jednak o uznání jako státního útvaru, nebo rovnou o přidružení k Rusku.
  5. K zabrání Krymu by asi tak jako tak došlo, ale tahanice kolem ruského jazyka (na Krymu přes 80 procent Rusů) a zájem Američanů o námořní základnu krok Rusů urychlil.

Současně pro dokreslení situace je potřeba připomenout příslib po jednání v r. 1997 Ruska a USA jako hlavního představitele NATO, že se toto voj. uskupení nebude stále více přibližovat k ruským hranicím. A to nepočítám jednoznačné vyjádření představitelů USA v r. 1990, že jakékoli přibližování nepřipadá v úvahu. Zásadní rána diplomacii byla udělena v r. 2008, kdy bylo nabídnuto Ukrajině členství v NATO. Abychom byli konkrétní, po příslibu z r. 1997 vstoupilo do NATO dalších 11 států + opakovaně Slovensko. Podíváte-li se na mapu, jsou to právě státy, které jsou nalepené na ruskou hranici.

Odhlédneme-li od všech výše uvedených skutečností, NELZE obecně dle mezinárodního práva se vstupem ruských vojsk do DLR a LLR souhlasit. Nic na tom nemění skutečnost, že se tak stalo bez jakýkoli obětí, naopak s vítáním a oslavou. Akce je pochopitelně bez mandátu OSN, ale to zásah v Kosovu byl bez něj také, a navíc s cca tisícem mrtvých vojáků a asi přes pěti sty mrtvých civilistů.

Pokud jde o bombasticky vyhlašované sankce, je potřeba zvážit, aby nenastala situace, že sankce poškodí mnohem více EU a USA než Rusko. Tedy nabádám k selekci a také k dodržování. V minulosti ve státech, jako je ČR, byla postižena řada firem, ale při pohledu na obchodní výměnu USA, Německa, Francie a dalších s Ruskem se mně „otvírá kudla v kapse“, nejen co se týká velkých objemů, ale dokonce i některá zaplněná místa, která pod sankcí jiní opustili.

Na závěr si nemohu odpustit otázku k těm (často z pětikolky), kteří dlouhodobě až fanaticky řvou směrem na Východ s poukazem na ruské kroky na mezinárodní scéně: Kde jste byli, když se „humanitárně bombardovalo“ a umírali nevinní? Částečně s nesouhlasem chápu; Havel to zaštítil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.