Miroslav Kulhavý: Vážení aktivní islamofobové, na muslimy nemáte! Ptáte se, proč?

18.12.2016 13:50

Je toho hodně, tak dám alespoň jen malý závdavek.

Miroslav Kulhavý: Vážení aktivní islamofobové, na muslimy nemáte! Ptáte se, proč?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: ISIS

1) V prvé řadě se kritikům islámu dostane odpovědi: "To ne my, to oni a my je za to odsuzujeme!", což znamená, že je v islámu řada směrů a odnoží, vůči kterým je možno se vymezit.   

2) Druhá super výhoda je odpověď otázkou: "Umíte arabsky a četli jste Korán v originále?" A arabský muslim nebo sluníčkový arabista dodá ještě přídavek, že Korán je nutno umělecky přednášet, což může jen studovaný imám; pak se teprve dostaví magický zážitek a účinek.

3) Když už nejde z jednoznačného verše nikam uhnout, přijde varianta: "To platí jen pro ideální islámský stát." (opakovaně p.Alrawi ) a nebo ještě lépe, hojně rozšířená odpověď: "Každý verš je nutno chápat v historickém kontextu, tedy se sunnou (život Mohameda a jeho výroky včetně uznávaných hadísů )"....!" , a je vymalováno.

Jen tyto tři body stačí, aby málo poučenému kritikovo došel dech, tedy argumentace. Ale i jemu zůstává to praktické, co je mimo jakoukoli diskusi. Pohled do islámských států, registrace výroků politiků a islámských učenců a hlavně muslimské chování a projevy na západ od našich hranic. Dává nám právo prohlásit, že "TO" v ČR nechceme. A co tedy nechceme? Nechceme sílící muslimskou komunitu; tedy žádný další muslim do ČR. Ale pojďme k jednotlivým bodům.

k bodu1) K dělení islámského hnutí došlo hned po smrti Mohameda (sunnité, šiíté) a tak, jak tomu bylo zpravidla v dalších časech, šlo o nástupnictví, tedy spor o to hlavní, o moc. Do dnešních dnů se  táhnou spory mezi muslimy a není na nás sledovat kdo je kdo; jen registrujeme, že řada válek na Středním východě má původ v rozdílném chápání Mohamedem zvěstovaných tézí. Všichni z tohoto textu vycházejí; navzájem si konkrétně nedají na papír, v čem se ti druzí mýlí, ale všichni tvrdí, že je pro  správné muslimy Korán závazný do poslední čárečky. No, nedal by jim jedem korunu?                                                                                            

Zásadní, a dá se říci, že až historickou chybou západních vlád a i EU je striktní nevyžadování praktikování islámské víry v mezích evropského práva při nepřekročitelných mantinelech, které by vedlo k sankcím v podobě okamžitého vyhoštění nebo uvěznění. Když je možné hlásat veřejně islámskou nenávist k majoritě na úrovni nacistických myšlenek a nic se neděje, je něco shnilého "ve státě dánském"! Horší navíc je, že ze zdánlivě "umírněné" komunity se může vygenerovat terorista, který nastoupí na Boží stezku a obratem jsou za ním mrtví civilisti. Samozřejmě byl frustrovaný, odstrčený atd. , ale proč nejde sám se svou frustrací skočit ze skály, proč chce sebou vzít co nejvíce těch "nevěřících psů"? Kdo mu to napověděl? Imám? Nebo stačily jen verše z Koránu?! Dle Erdogana a mnohých učenců je islám jen jeden a je na místě se důrazně ptát: jaký je ten v Evropě?  

k bodu 2) Ano, v Koránu je 2x zdůrazněno, že byl seslán ARABSKÝ Korán. Pokud je tak nezbytné ho číst nebo slyšet v originále a ještě s patřičným přednesem, pak se ptám, co hledá islám v Evropě?! Čemu věří všichni ti muslimové v Evropě, ti z Afriky, z Afghánistánu, Pákistánu atd. při neznalosti arabštiny? Jenom tomu, co slyší v mešitě? Krajně nebezpečné! A to jako v překladu? A ono to jde? Tak pak bude jistě pravda, že pan Hrbek, ohodnocený jako jeden z nejlepších překladatelů vykonal dobré dílo při překladu Koránu. V neposlední řadě je nutno zmínit, že kritika nenávistných a k násilí vybízejících veršů se ozývá z celé Evropy, čerpajíce z různých překladů do jazyků na starém kontinentu zastoupených.  

Věřím, že do víry silně pohrouženému muslimovi, který umí arabsky, zní dobrý přednes veršů z Koránu v originále jako rajská hudba, ale těch v Evropě, v nám srozumitelných jazycích, se musíme ptát: čemu vlastně věříte?! A pokud to nebude v souladu s evropským právem, je na místě dobrá rada: vraťte se domů a i rodilí Evropané - muslimové, jděte za hlasem svého srdce a své víry, nejlépe do Mediny a okolí, kde váš guru Mohamed ty vámi uznávané myšlenky zvěstoval; v demokratické Evropě nemáte a nesmíte mít své místo!

k bodu 3) Jistě, je možné, že vše, co je v Koránu a je v rozporu s evropským právem, lze realizovat v ideálním islámském státě. Aby tento stav nenastal, musí EU včetně ČR zavřít pro všechny další muslimy hranice, v nutných případech při udělení přechodného pobytu informovat o 100% jistém návratu do mateřských zemí. Stávající muslimy přinutit k dialogu (vláda, poslanci) a nechat si podrobně vysvětlit bod z podkladů pro udělení registrace "žít podle islámských zásad". Jaké tím byly myšleny? Nemají konečnou v ideálním islámském státu? 

Druhou obezličku v chápání veršů  Koránu s důrazem na historický kontext přímo miluji. Něco se semlelo a v tu ránu měl Mohamed zjevení. Příklad za jiné: na trestné výpravě proti jednomu kočovnému kmenu (jak jinak) se ztratila Mohamedova nejmilejší žena Aiša. Výpravu dohnala za delší čas, ale v doprovodu mladého bojovníka. Hned byla obviněna z cizoložství, ale to tak přece nemohlo zůstat. Obratem přišlo zjevení o čtyřech svědcích a také o trestech za nedoložená tvrzení. Nu, a Aiša byla očištěna. Tou druhou stranou mince, které jsme v různé síle svědky dodnes, je tvrdé trestání ženy, která ohlásí znásilnění a nemá ty příslušné 4 svědky (samozřejmě mužské!). Jiná poznámka k historickému kontextu je přímo v Koránu: 25/32  "Kdyby mu byl seslán Korán celý, uvěřili bychom!"  Závěr o existenci Koránu od "stvoření" si udělejte sami.

Nakonec bych si dovolil vyzvat vážené čtenáře k převtělení; tedy jen jako. Co má dělat muslim (imám), který vyznává Korán v plné šíři, tedy včetně toho, co se nám krajně nelíbí? Může ty své "pravdy" hlásat s odvoláním na svobodu slova?! Nemůže; dnes by se se zlou potázal. I islámská nauka radí zdrženlivost, je-li komunita hodně v menšině. Určitě to není jednoduché: v mešitě, vedle své pravdy o nenávistném vztahu ke státu a nemuslimům ještě učit své ovečky dvojí tváři a sám ji názorně praktikovat do medií.

Bude to stejné za 5 , 10 , 15 let?

Při volbě budoucnosti to berte v úvahu.

P.S.  I v německé televizi se diskutuje (v závěru) o dvojí tváři. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.