Miroslav Kulhavý: Vážený pane Jindřichu Rajchle...

14.03.2023 12:52 | Komentář

...uskutečnit demonstraci na Václaváku není maličkost. Nevím, jak máte velký realizační team, jak je výkonný a jaké finance máte k dispozici, ale hned v úvodu mám na Vás základní výtku.

Miroslav Kulhavý: Vážený pane Jindřichu Rajchle...
Foto: Facebook
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí svolaná politickou stranou PRO pod heslem „Česko proti bídě“

Jistě jste mohl očekávat, že provládní síly a vláda samotná Vám nebude tleskat, když bylo dopředu avizováno, co bude náplní sešlosti i včetně termínu. Zmínka o termínu není samoúčelná, neb čas od ohlášení do faktické realizace je příležitostí na přípravu čehokoli dle vlastního smýšlení. Někdo si termín své účasti zanese do kalendáře, jiní dopředu zaměření demonstrace odsoudí a najdou se i tací – nejspíše z vládních lavic – kteří si připraví anebo někoho pověří uskutečnit negativní akt, který by měl akci poškodit.

Z vyposlechnutého Vašeho následného komentáře je zřejmé, že nemáte jen pět obecných (vím, že jste právník) a umíte různé skutečnosti vyhodnotit. Před několika lety jsem byl u realizace podobné demonstrace a odtud vím (jestli to ještě platí?), že organizátor musí na odhadovaný počet účastníků zajistit z vlastních řad příslušný počet pořádkové, zpravidla dobrovolnické služby (také jsem byl jednou takto označen). Samozřejmě požádat o součinnost policii, což jste dle děkovných slov asi učinil.

Pak ale nechápu, proč nebyli z prostoru demonstrace vyloučeni ti, které jste popsal jako provokatéry a kteří se jistě nepřevlékali až na závěr akce. Pokud by neuposlechli pořádkovou službu, bývá dohodnuto s policií, že zasáhne. Pak byste nemusel žádat veřejnost o pomoc při identifikaci provokujících osob.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Sám jsem byl v čas demonstrace na plánované dobrovolnické akci ve prospěch bohulibé organizace, zabývající se pomocí onkologickým pacientům a jejich příbuzným. Se zájmem jsem si vyslechl Váš komentář o demonstraci a musím mít opět připomínku: Byl jste zbytečně dlouhý; opakovat některé věci třikrát i čtyřikrát sice zvyšuje důraz, ale pro někoho je to odrazující.

A ještě pár slov o plánované budoucnosti. Ano, souhlasím s Vámi, že máme vládu, která nedrží slovo, a mnohé ohlášené změny jsou jen k horšímu. Je nezbytné změnit kurz, anebo vládu vyměnit v nových volbách. Avšak jedna, byť třeba dvěstětisícová demonstrace vládu ze Strakovky nevyžene. Zatím jste sice aktivní, ale jen s částí opozice, a neviděl jsem snahu o masové sjednocení hlasů proti vládě. Rovněž mně schází větší důraz na uskutečnění jednání s vládní pětikolkou, a až teprve při jasném odmítnutí jakékoli dohody jsou na místě de facto silové akce.

Stejně tak by bylo přínosné podívat se podrobněji na dění kolem Ukrajiny, neb ve vztahu k veřejnosti je to dost důležité téma. Je jistě na místě nevinným obyvatelům, zasaženým válečnými událostmi, pomáhat. Jiná otázka je přehlcenost našeho zdravotnictví, zvláště oblast onkologického léčení, kde dochází k jasné „vyčůranosti“ ze strany Ukrajinců, neb u nich doma na tyto úkony musí šetřit, ale u nás to mají zdarma. Rovněž je pro jasnější přehled o příčinách konfliktu specifikovat dění od majdanu v r. 2014 až do počátku válečných operací. I pro méně zasvěceného je evidentní, že naše média jsou zcela jednostranná. A dále, když byla Ukrajina před válkou silně zasažený stát korupcí, tak dnes to nebude lepší.

Aby ovšem byl zásadní protest úspěšný, bude nezbytné zorganizovat celostátní akci na úrovni gen. stávky. K tomu je potřeba mít vlastní vládní program, aby lidé věděli, čeho chcete dosáhnout. Nepochybuji, že máte v tomto směru nakročeno. Zatím by mělo pro veřejnost stačit přehledně sepsat všechny vládní přešlapy, lhaní a změny předvolebních slibů včetně změny vládního dokumentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…