Miroslav Macek: Budeme platit jako mourovatí

14.05.2021 11:10 | Komentář

Páteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Budeme platit jako mourovatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

„Když bude v restauraci někdo, kdo nebude mít QR kód nebo covidový pas, kdo tam evidentně nemá co dělat, tak hostinský může zavolat policii. Pro mě je to ekvivalent, jakoby někdo byl opilý a začal se rvát. Tak ho vyhodím, nebo majitel zavolá policii, a ta ho vyvede,“ pravil šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal.

Správně, dodávám. A taky buzeranty, cikány, židy a smékaly, které může též někdo pokládat za ekvivalent…

***

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady sídlí v jedné z budov bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku. Celý areál patří právě ministrovi zdravotnictví, který budovu nemocnici pronajal v roce 2013. Přímo na místě není možné zjistit, že archiv velké pražské nemocnice sídlí právě zde. Na zvoncích a jmenovkách o něm není žádná stopa.

Ze zjištěných údajů o pronájmu plyne, že za posledních pět let ministr Arenberger od nemocnice na nájemném získal kolem šesti milionů korun.

Na dotaz, zda nepovažuje za neetické pronajímání své nemovitosti nemocnici, kterou řídil, Arenberger řekl, že smlouva je z právního hlediska v pořádku.

Což by ovšem v tomto případě byla jeho defenestrace též…

***

Odpověď Jana Mládka, bývalého ministra průmyslu a obchodu, na otázku „Jaká je budoucnost české energetiky po Vrběticích?“:

Budoucnost české energetiky po Vrběticích je plynová. Zdá se, že pokusy stavět další jaderné bloky v ČR v dohledné době skončí. Proč to nevypadá s jadernou energetikou u nás dobře? Před Vrběticemi byli ze čtyř uchazečů o dostavbu Dukovan jen dva reální. Korejský KHNP a ruský Rosatom. Ti skutečně úspěšně staví jaderné elektrárny. Korejcům se v Abú Dhabí podařilo uvést letos v dubnu do provozu první reaktor elektrárny Barakah. Rosatom loni dokončil a spustil jadernou elektrárnu Ostrovec v Bělorusku. Že by něco dostavěli v poslední době Westinghouse a EDF se říci nedá. EDF staví v současné době dvě jaderné elektrárny. Jednu ve Francii ve Flamanville od roku 2007 a ne a ne ji dostavět. Poslední termín spuštění je 2022. Náklady mezitím stouply ze 3,3 mld euro na 19,3 mld euro. Podobné je to ve finském Olkiluoto, kde EDF staví jadernou elektrárnu od roku 2005 a poslední termín spuštění je též rok 2022. Americko - kanadská firma Westinghouse Electric Company v roce 2017 požádala o ochranu před věřiteli podle článku 11 amerického bankrotového zákona. Následně ukončila na neurčito výstavbu jaderné elektrárny v lokalitě Summers v USA. Shrnuto a podtrženo, v tuto chvíli, díky vyřazení Rosatomu po Vrběticích, existuje jediná firma, která je v ČR schopná postavit jadernou elektrárnu a tou je korejská KHNP, k tomu ovšem potřebuje souhlas Francie, která drží „jaderné razítko EU“ a podporu USA. KHNP nejspíše nedostane ani jedno ani druhé a jádro se tedy v ČR stavět nebude.

Co tedy bude? Budou se stavět plynové elektrárny, což vlastně předpokládá i stále platná energetická koncepce ČR. Ta pracuje se dvěma variantami budoucnosti české elektro - energetiky: 1. OZE, jaderné elektrárny a plyn, 2. OZE a plyn. Minulý týden jsme přepnuli na variantu 2, se kterou se vždy počítalo, ale kterou jsme nechtěli. Jen zbývá dodat, že při této variantě budeme platit „jako mourovatí“ a pokud nebude dostavěn Nord Stream II. a budeme závislí na „Freedom Gas“ z USA či na plynu z Kataru, tak jako „dvojnásobně mourovatí“. Zatím to akorát nikdo neřekl těm, co to budou platit, tedy spotřebitelům a daňovým poplatníkům ČR.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …