Miroslav Macek: Než začnete bojovat mezi sebou, měli byste si položit otázku, kdo zatřásl vázou

23.12.2020 13:15

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Než začnete bojovat mezi sebou, měli byste si položit otázku, kdo zatřásl vázou
Foto: Archiv PL
Popisek: Miroslav Macek

Vzhledem k tomu, že několik posledních státních rozpočtů bylo jen přesným součtem nepřesných čísel, která vyjadřovala zbožná přání, nerealistická očekávání, míru uplácení voličů a momentální schopnost čerpání eurodotací, netřeba se k tomu na rok 2021 vyjadřovat.

Robert Runták na facebooku:

Svět se už úplně zbláznil. Elementární pravidla fungování společnosti, která v minulosti tradičně platila, jsme opustili. Dotace, subvence, ROP, granty, tisk peněz, půjčky na všechno, život na dluh - to ovládlo naše životy. Už neplatí, že bez práce nejsou koláče. Neplatí, že kdo šetří, má za tři. Neplatí, že kdo na jaře zaseje, na podzim sklidí. Jednoduché a zdravé zásady, které se v minulosti dědily z generace na generaci a které dokonce ani komunistický systém nedokázal zcela potlačit, jsme opustili. Dopracovali jsme se do systému, kde nad nasazením a úsilím často vítězí pohodlí a lenost. Dobré peníze si však nárokují všichni. A nejen peníze. Neustále si něco nárokujeme, aniž bychom však byli ochotní si to odpracovat. Všechno chceme hned. Jako bychom na všechno měli právo. To ale nemáme. A veřejný sektor se svou bizarní neproduktivitou, která však nebrání nepřetržitému růstu platů, a to ani v době krize, tomu všemu nasazuje korunu. Pokud se velmi rychle nevzpamatujeme, čemuž ale upřímně nevěřím, nemůže to dopadnout dobře.

Opsáno z facebooku:

Pokud seberete 100 černých mravenců a 100 zrzavých mravenců a dáte je do skleněné vázy, nic se nestane, ale pokud vezmete vázu a zatřepete s ní, mravenci se začnou navzájem zabíjet.
Zrzaví náhle uvěří, že černí jsou nepřátelé a černí, že nepřátelé jsou ti zrzaví, ačkoliv skutečný nepřítel obou je člověk, který zatřásl vázou.
To samé platí pro společnost! Takže než začnete bojovat mezi sebou, měli byste si položit otázku, kdo zatřásl vázou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…