Miroslav Macek: Politický slovní salát

05.01.2022 10:02 | Glosa

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Politický slovní salát
Foto: Archiv PL
Popisek: Miroslav Macek

Střední škola múzických umění Boswells v anglickém Chelmsfordu se rozhodla přidat k trendu takzvaného „rušení“ spisovatelky J. K. Rowlingové. 

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25522 lidí
Na základě četných žádostí od žáků a zaměstnanců přejmenovala jednu ze svých školních skupin, aby již nenesla jméno autorky ságy o Harrym Potterovi. Na vině jsou její údajně transfobní názory.
Správně! Nic jiného, než takovou budoucnost si ti pacholci nezaslouží!

***

Petr Fiala:
„Do kyselého jablka musíme kousnout hned, jinak se budou potíže České republiky neustále zvětšovat. V těchto dnech se snažíme seškrtat schodek státního rozpočtu na rozumnou míru. Inflace se musí řešit neodkladně.“
Skvělé! Takže začneme co nejrychleji prosekávat legislativní džungli a s ubývajícími zákony, vyhláškami a nařízeními budeme stejnou rychlostí likvidovat zbytečné úřady a propouštět úředníky. Vzhledem k inflaci nezvýšíme platy a důchody, neboť tím bychom ji jen podpořili. Ihned zatneme tipec většině neziskovek přisátých na státní rozpočet. Zrušíme většinu dotací, které jen křiví trh a živí korupci. Vystoupíme z EU.
Vskutku?

***

Mezi britskou veřejností i tamními zákonodárci sílí výzvy, aby vláda zkrátila dobu izolace po nákaze koronavirem. Přes jeden milion lidí je v tuto chvíli doma, což představuje vážnou hrozbu nejen pro ostrovní ekonomiku, ale také pro fungování klíčových služeb. Už teď jsou na řadě míst přeplněné popelnice, v supermarketech chybí zboží a vlaky nemá kdo řídit, píše deník Daily Mail.
Mám lepší návrh, a to celosvětový. Co, kdyby se přestalo zcela testovat a začalo normálně žít? Jsem zcela přesvědčen, že finální problémy a škody by byly násobně menší, než při této hysterii. Ostatně, tvrdím to už dva roky…

***

Jan Vašků v diskusi na novinkách.cz
Premiér Fiala se ve svém novoročním projevu sice neodvážil jako viníka energetické krize označit přímo Německo, ale alespoň se o to pokusil, když řekl, že “významné evropské země se rozhodly investovat do nezávislosti na fosilních palivech, a to za každou cenu.” Všimněme si použitých pojmů. Máme-li na mysli pojem investice, předpokládáme tím něco, co v určitém časovém horizontu přinese užitek či zisk. Předpokládáme, jako například zde premiér Fiala, že odklon od fosilních paliv je pozitivní a přinese prospěch. Ale pokud zároveň předpokládáme, že se tak děje za každou cenu, pak nemůže jít o investici. Investici, která má přinést reálný užitek, nemůžeme učinit za každou cenu, bez ohledu na reálnou situaci či na následky. Pak nejde o investici, ale o bohapustý hazard, o momentální rozmar. Nebo o oběť.
Fiala ovšem snahu zbavit se fosilních paliv zásadně neodsuzuje. Dokonce ji vidí jako správnou cestu, jež nabízí bezpočet příležitostí, jak se vyjádřil v předvolební kampani. Zde ve svém novoročním projevu však důsledky zelené politiky označil zcela jasně jako nebezpečné, jako něco, co hmatatelně poškozuje naše zájmy. Jak to tedy máme chápat? Přemýšlí premiér Fiala nad pojmy, nebo je používá zcela libovolně, jako jakýsi politický slovní salát?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …