Miroslav Macek: Putin byl nucen zaútočit, aby zabránil Ukrajině v útoku na Donbas

30.08.2022 16:32 | Glosa

Úterní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Putin byl nucen zaútočit, aby zabránil Ukrajině v útoku na Donbas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Robert Kučera, majitel firmy Ruský plyn s.r.o., obnovil činnost firmy a chce dovážet ruský plyn. Také mne napadlo před pár dny, že by bylo zajímavé založit družstvo, do kterého by mohli vstoupit občané, kteří upřednostňují svůj život a jeho kvalitu před cizími zájmy a začít jednat rovnou s Gazpromem o přímých dodávkách plynu. Myslím, že těch lidí by byla ohromná spousta a jejich politický vliv nepominutelný.

***

Prohlášení IVK ze dne 29. srpna 2022: Odmítáme vládní recepty na řešení energetické krize
Po měsících nečinnosti a podceňování naléhavosti problému vláda pod tlakem veřejnosti přichází – v rozporu se svými vlastními dřívějšími proklamacemi – s návrhem na zastropování cen energií.
Vládní recepty považujeme za neúčinné a nebezpečné. Neúčinné proto, že neřeší příčinu exploze cen energií, a nebezpečné proto, že rozvrátí systém dodávek energií jak pro domácnosti, tak i pro podniky a pro instituce jako jsou školy, nemocnice, úřady a tisíce dalších.
Vláda se vyhýbá pojmenování a řešení skutečných příčin dnešní krize. Tou je stupňující se nesmyslný boj s klimatem. Za nedotknutelný vláda i v dnešní situaci považuje projekt emisních povolenek, utlumování energetických kapacit, podporu ekonomicky nesmyslných opatření tzv. Green Dealu, což jsou všechno pravé příčiny raketového růstu cen energií, jehož jsme svědky.
Jedině v odstranění těchto iracionalit spočívá skutečné řešení situace, která hrozí krizí nejen ekonomickou, ale i politickou a sociální. Nic lepšího se vymyslet nedá, nic jiného fungovat nebude.
Musíme hledat řešení naše a pro nás. Evropská řešení náš dnešní problém způsobila. Hledat opět cestu přes Brusel, jak navrhuje naše vláda, krizi jen prohloubí. Musíme nalézt odvahu a přestat si lhát.

***

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

„Je nám jedno, kolik Ukrajinců zemře. Kolik žen, dětí, civilistů, vojáků zemře. Tahle válka je jako důležitý fotbalový zápas a my chceme vyhrát,“ vysvětlil bývalý senátor Richard Black, který desetiletí sloužil v americkém námořnictvu. Video s jeho výroky se v současné době šíří po sociálních sítích.
Podle Blacka nenese Moskva ani vinu za začátek války. Dokládá to tím, že vojensko-taktická věda předpokládá poměr 3:1 mezi útočícími jednotkami a obránci – pouze v tomto případě má útočník šanci zvítězit na bojišti, vysvětluje bývalý republikánský senátor. Na začátku války však měly Putinovy ozbrojené síly v oblasti pouze 160 000 mužů, zatímco Ukrajina soustředila 250 000 mužů pro plánovaný útok na Donbas. Jeho závěr: Putin byl nucen zaútočit, aby zabránil Ukrajině v útoku na Donbas.
„Ukrajina nemůže rozhodnout o míru. Rozhodnutí o míru lze učinit pouze ve Washingtonu, ale dokud budeme chtít pokračovat v této válce, budeme bojovat, dokud nezemře poslední Ukrajinec,“ uzavírá Black.

***

Je nepravděpodobné, že by ministři zahraničí Evropské unie jednomyslně přijali zákaz vydávání víz pro všechny ruské občany, prohlásil vysoký představitel EU pro zahraničí a bezpečnost Josep Borrell.
„Nemyslím si, že by takové přerušení styku s ruskými občany něčemu prospělo a nedomnívám se, že tento nápad má jednomyslnou podporu,“ prohlásil v rakouské televizi ORF.

***

Vládní doporučení:
Pokud si na zimu upletete svetr z umělého vlákna, přetahováním přes hlavu si vyrobíte též elektřinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…