Miroslav Novák: Češi začali nakupovat na Vánoce již s předstihem v listopadu

11.01.2018 13:32

Komentář k maloobchodním tržbám – listopad 2017.

Miroslav Novák: Češi začali nakupovat na Vánoce již s předstihem v listopadu
Foto: ušetřeno.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

První postřeh k výsledku dnes zveřejněné statistiky maloobchodních tržeb je jednoznačný - Češi začali nakupovat na Vánoce již s předstihem v listopadu. Maloobchodní tržby v tomto měsíci totiž výrazně vzrostly jak ve srovnání s říjnem, konkrétně o 3,1 %, tak i meziročně a to dokonce o 7,8 %. Po očištění o kalendářní vlivy se jedná o nejrychlejší meziroční růst tržeb v loňském roce společně s březnem.

V listopadu se velmi dobře prodávalo především nepotravinářské zboží, kde tržby vzrostly o 10,7 %. I v listopadu platilo, že nejvyšší tempo růstu měli opět internetoví prodejci (24 %), ale více jak solidně se prodávalo i oblečení a obuv, počítače či výrobky pro sport a rekreaci. Zkrátka se utrácelo za zbytné statky, což svědčí o velmi vysoké důvěře mezi spotřebiteli.

Rovněž v mezinárodním kontextu je růst maloobchodních tržeb v ČR výrazně vyšší než ve většině zemí Evropské unie. Důvodem je rychlý růst české ekonomiky s velmi nízkou nezaměstnaností a vysokým růstem mezd. A silného růstu maloobchodních se dočkáme i v prosinci. V souhrnu za celý loňský rok lze počítat s růstem maloobchodu o téměř 6 %.

Miroslav Novák
analytik

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…