Miroslav Novák: Index spotřebitelských cen - červen

11.07.2019 19:11

Spotřebitelské ceny v červnu oproti květnu vzrostly o 0,2 % a v meziročním srovnání cenová dynamika zpomalila na 2,7 % z květnových 2,9 %.

Miroslav Novák: Index spotřebitelských cen - červen
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

K meziměsíčnímu růstu cen přispěly v červnu opět potraviny, i když zdaleka ne tak významně jako v květnu. Meziměsíčně dražší byly i dovolené a v segmentu bydlení nájemné a elektřina. Levnější byl naopak alkohol a oblečení s obuví.

V meziročním srovnání zůstaly v červnu i nadále hlavním zdrojem růstu cen náklady spojené s bydlením včetně energií, které přispívají zhruba z poloviny k celkovému růstu spotřebitelské inflace. Významně do celkové inflace v červnu přispívaly i potraviny a ze služeb například dovolené, stravování či finanční služby.

Domácí ekonomika sice v současnosti i nadále generuje proinflační rizika v podobě nízké nezaměstnanosti a rychlého růstu mezd, avšak bankovní rada ČNB bude ve srovnání s loňském výrazně opatrnější ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb. Květnové zvýšení úrokových sazeb ČNB bylo letos první a podle mě zároveň i poslední, a to přes skutečnost, že se červnový růst spotřebitelských cen nacházel o 0,3procentního bodu nad prognózou ČNB.

Ve druhé polovině letošního roku bude meziroční růst inflace velmi pozvolna zpomalovat a seshora sestupovat ke 2 %., tj. k inflačnímu cíli ČNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…