Miroslav Novák: Index spotřebitelských cen – duben 2019

14.05.2019 19:33

Svižný růst spotřebitelských cen pokračoval i na začátku 2. čtvrtletí, ačkoliv meziroční dynamika inflace v dubnu ve srovnání s březnem zpomalila. Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly oproti březnu o 0,1 % a v meziročním srovnání o 2,8 %. V březnu přitom činil meziroční růst spotřebitelských cen 3,0 %.

Miroslav Novák: Index spotřebitelských cen – duben 2019
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

K meziměsíčnímu růstu inflace v dubnu přispěly především dražší pohonné hmoty a oblečení s obuví. Levnější byl naopak alkohol a v souhrnu i potraviny.

V meziročním srovnání zůstávají i nadále hlavním zdrojem růstu inflace náklady spojené s bydlením včetně energií, které přispívají více jak z poloviny k celkovému růstu spotřebitelské inflace. Kladně do celkové inflace v dubnu přispěly i potraviny, a to především zelenina a brambory. Meziročně podražily i položky v oddíle ostatní zboží a služby, v oddílu stravování a ubytování a také v segmentu dopravy. Meziročně levnější byl naopak alkohol a také oblečení a obuv.

Růst spotřebitelské inflace podle mě kulminoval již v březnu a přes 3 % se již letos s největší pravděpodobností nepodíváme. V nadcházejících měsících očekávám další zpomalení spotřebitelské inflace směrem k 2,5 %. A velmi pozvolné zpomalení inflace seshora ke 2 % očekávám i ve druhé polovině letošního roku.

Domácí ekonomika sice v současnosti i nadále generuje proinflační rizika v podobě nízké nezaměstnanosti a rychlého růstu mezd, avšak bankovní rada ČNB bude ve srovnání s loňskem výrazně opatrnější ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb. Květnové zvýšení úrokových sazeb ČNB bylo podle mě letos první a zároveň i poslední.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…