Miroslav Novák: Inflace v únoru výrazně překonala i prognózu České národní banky

11.03.2022 9:01 | Komentář

Spotřebitelská inflace v únoru dále prudce zrychlila a výrazně překonala tržní konsenzus i prognózu České národní banky. Konkrétně v únoru oproti lednu spotřebitelské ceny vzrostly o 1,3 % a v meziročním srovnání inflace zrychlila na 11,1 % z lednových 9,9 %.

Miroslav Novák: Inflace v únoru výrazně překonala i prognózu České národní banky
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

S ohledem na únorovou inflaci tak nelze vůbec vyloučit, že Česká národní banka na březnovém zasedání zvýší hlavní úrokovou sazbu na 5 %.

V meziměsíčním srovnání byl růst spotřebitelských cen opět velmi plošný. Hlavním přispívatelem do meziměsíční inflace v únoru byl oddíl bydlení, kde především dále zdražovala elektřina a zemní plyn. Kladně do meziměsíční inflace v únoru přispívaly i dražší potraviny a pohonné hmoty. Zdražovaly dovolené s komplexními službami či restaurace.

V meziročním srovnání do celkové inflace v únoru opět až na výjimky přispívaly všechny oddíly spotřebního koše. Nejvíce přitom oddíl bydlení, voda, energie, paliva a to jak kvůli razantnímu růstu cen energií, tak i kvůli imputovanému nájemnému. Významným přispívatelem do inflace byl v únoru opět i oddíl doprava a to jak kvůli vysokým cenám pohonných hmot, tak i kvůli růstu cen automobilů. V neposlední řadě začaly do inflace stále více přispívat i dražší potraviny. Dvouciferně rostly ceny v restauracích.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Velmi silný růst inflace lze následně očekávat v březnu a to s ohledem na prudký růst cen ropy a zemního plynu na světových trzích a tím pádem i pohonných hmot. Slabší byl navíc i kurz koruny. Pravděpodobnost, že se v březnu s meziroční inflací dostaneme významně nad 12 %, je velmi vysoká.

S ohledem na současný vývoj na trhu s komoditami je zároveň pro letošek nutné počítat s ještě výraznějším růstem spotřebitelských cen. To, zda se bude v souhrnu za letošní rok inflace nacházet „pouze“ kolem 10 % a nebo bude opravdu výrazněji nad 10 %, bude záviset jednak na tom, jak rychle se stabilizuje situace na trzích a válka na Ukrajině a zda nakonec vláda přeci jen nepřistoupí k zavádění cenových stropů či dočasnému snížení DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…