Miroslav Novák: Inflace zvolnila i na meziroční bázi

13.10.2020 11:06

V závěru letošního roku začne meziroční inflace zpomalovat a zamíří pod 3 %. Výraznějšího zvolnění inflace ke 2 % se však dočkáme až v příštím roce.

Miroslav Novák: Inflace zvolnila i na meziroční bázi
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Pokles spotřebitelských cen byl v září výraznější, než se očekávalo a inflace díky tomu zvolnila i na meziroční bázi. Konkrétně spotřebitelské ceny oproti srpnu poklesly o 0,6 % a v meziročním srovnání inflace zpomalila na 3,2 % ze srpnových 3,3 %. Meziroční inflace v září zvolnila navzdory nízké statistické základně z loňského září.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Za meziměsíčním poklesem celkové inflace stály v září primárně levnější dovolené, což je pravidelný sezónní jev v závěru letního období. Bez levnějších dovolených by byla meziměsíční cena spotřebitelských cen de facto nulová. Poklesly i ceny potravin, a to především zelenina a ovoce. Na druhé straně v září vzrostly ceny v oddílu alkoholické nápoje a tabák a vyšší byly i ceny oblečení a obuvi.

Hlavními zdroji růstu spotřebitelské inflace v září v meziročním srovnání zůstal i nadále alkohol s tabákem, potraviny a náklady spojené s bydlením. Dohromady tyto tři oddíly stojí za meziročním cenovým růstem ze dvou třetin. Zatímco meziroční růst cen v případě potravin a nákladů spojených s bydlením v září zpomalil, tak za alkohol a tabák došlo ke zrychlení a tyto položky aktuálně nejvíce přispívají k meziročnímu růstu inflace. Dražší byly meziročně i stravovací a ubytovací služby, rekreace a kultura či bytové vybavení.

Spotřebitelská inflace i v září setrvala nad 3 %, tj. nad horní hranicí inflačního cíle České národní banky. Nicméně nelze očekávat, že by centrální bankéři na zářijovou inflaci reagovali, když na horizontu měnové politiky očekávají zpomalení inflace těsně nad 2 %.

V závěru letošního roku začne meziroční inflace zpomalovat a zamíří pod 3 %. Výraznějšího zvolnění inflace ke 2 % se však dočkáme až v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …