Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – květen 2020

07.07.2020 16:16

Květen přinesl dvouciferné výsledky průmyslu. Oproti dubnu průmyslová produkce v květnu vzrostla o 13,8 %, avšak v meziročním srovnání průmysl zaznamenal hluboký pokles produkce o 25,7 %. Povzbudivý není ani hluboký pokles nových zakázek o 34,7 % r/r.

Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – květen 2020
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Po extrémním propadu průmyslové produkce v dubnu bylo jasné, že v květnu dojde k oživení výroby. Řada průmyslových podniků, která v dubnu výrazně omezila nebo dokonce úplně přerušila provozní činnost se v květnu začala pozvolna rozjíždět. To je také hlavní důvod meziměsíčního dvouciferného nárůstu produkce. Na straně druhé byla však celková situace v průmyslu hluboko pod „normálem“ a v meziročním srovnání byla o čtvrtinu nižší. Potvrzuje se, že návratu produkce na předkoronavirové úrovně se letos velmi pravděpodobně nedočkáme.

Výrazný pokles produkce se i v květnu týkal téměř všech největších odvětví zpracovatelského průmyslu, když nejvíce zasažením odvětvím byla i nadále motorová vozidla, kde produkce meziročně poklesla o 45,2 %. Druhá polovina letošního roku bude přitom z pohledu automobilového průmyslu nesmírně obtížná s ohledem na předpokládanou slabou poptávku po automobilech ze strany spotřebitelů i firem napříč Evropu. Výrazný meziroční pokles produkce v květnu zaznamenaly i další velká průmyslová odvětví od strojírenství po elektrická zařízení.

Povzbudivá nebyla ani čísla o nových zakázkách, která byla v květnu meziročně o více jak třetinu nižší. Slabá poptávka byla jak ze zahraničí, tak i z tuzemska. Propad nových zakázek u motorových vozidel činil téměř 50 %, což prudce snižuje šance na rychlé oživení produkce v automobilovém sektoru v nadcházejících měsících.

V červnu lze vzhledem k odeznívání koronavirových omezení očekávat další silný meziměsíční nárůst průmyslové produkce. Meziročně však červnový průmysl zůstane hluboko v červených číslech. Na předkoronavirové úrovně se objem produkce do konce letošního roku již velmi pravděpodobně nedostane. Nadcházející měsíce pravděpodobně rovněž potvrdí rozptyl mezi měkkými indikátory typu PMI a reálnými tvrdými daty. Měkké indikátory totiž aktuální situaci ve zpracovatelském průmyslu nadhodnocují. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…