Miroslav Novák: Koruna opět vylepšuje letošní maxima až na 23,50 CZK/EUR

28.02.2023 19:53 | Komentář

Koruna na závěr února vůči euru prudce posiluje až k úrovni 23,50 CZK/EUR a vylepšuje tak letošní maxima. Nic se nemění na tom, že koruna je vůči euru aktuálně nejsilnější od července 2008.

Miroslav Novák: Koruna opět vylepšuje letošní maxima až na 23,50 CZK/EUR
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

O tom, co přesně stojí za aktuálním posilováním koruny lze jen spekulovat. Dnes ráno překvapil rychlejší růst výrobní PPI inflace a to především kvůli růstu cen energií. V eurozóně, konkrétně ve Francii a ve Španělsku, byly zveřejněny odhady únorové spotřebitelské inflace (CPI), které v obou zemích poměrně výrazně překonaly tržní konsenzus. Část finančního trhu tak může spekulovat na to, že vyšší PPI inflace v ČR v kombinaci s dalším zvyšováním úrokových sazeb v eurozóně nakonec podnítí k reakci (zvýšení sazeb) i Českou národní banku (ČNB).

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

Člen bankovní rady ČNB T. Holub ostatně uvedl, že na březnovém zasedání bude pravděpodobně opět hlasovat pro zvýšení sazeb o 50 bodů. Osobně si však myslím, že ČNB již sazby zvyšovat nebude, protože většina bankovní rady bude hlasovat pro stabilitu sazeb.

Společně s korunou však během dneška posilují i další měny středoevropského regionu a to včetně maďarského forintu, který aktuálně těží z vysokých úrokových sazeb a poměrně jestřábí rétoriky Maďarské centrální banky.

Krátkodobě ještě nelze vyloučit další posilování koruny a to s ohledem na technické faktory, pozitivní sentiment na finančních trzích a silný apreciační trend české měny od začátku letošního roku. Ze střednědobého horizontu jsou však aktuální zisky koruny jen obtížně udržitelné a fundamentálně těžko obhajitelné.

Recese tuzemské ekonomiky, schodkový běžný účet platební bilance či zužující se úrokový diferenciál mezi sazbami v ČR a v eurozóně, to jsou ve zkratce hlavní argumenty proti posilování koruny. A až začne pozitivní sentiment na trzích uvadat a ČNB nepřistoupí k navýšení sazeb, tak může být následné oslabení koruny velmi rychlé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …