Miroslav Novák: Loni přetrvávala poptávka po zaměstnancích s nižší kvalifikací

10.01.2018 8:30

Komentář k prosincové nezaměstnanosti

Miroslav Novák: Loni přetrvávala poptávka po zaměstnancích s nižší kvalifikací
Foto: pixabay.com
Popisek: Zaměstnavatel - ilustrační foto

Ze strany zaměstnavatelů po celý loňský rok přetrvávala poptávka po zaměstnancích s nižší kvalifikací, což je to dobře patrné ze struktury nabízených volných pracovních míst. Na více jak 50 % nabízených pracovních pozic se zaměstnavatelé spokojí se základním vzděláním uchazeče a na víc jak 75 % nabízených pozic není potřeba maturita.

Podíl nezaměstnaných osob v prosinci s ohledem na negativní sezonní faktory vzrostl na 3,8 % z listopadových 3,5 %. Jedná se o pravidelný sezonní jev, který nic nemění na skutečnosti, že se situace na pracovním trhu dále zlepšuje. Důkazem budiž to, že poptávka po nových zaměstnancích ze strany firem nepolevuje, když počet hlášených volných pracovních míst v prosinci vzrostl na téměř 217 tis.

V souhrnu za celý rok 2017 podíl nezaměstnaných osob poklesl na 4,2 % oproti 5,5 % v roce 2016. A dalšího poklesu nezaměstnanosti se dočkáme i v roce 2018, když v souhrnu za celý letošní rok by měl podíl nezaměstnaných osob činit pouze 3,6 %.

Rok 2017 byl charakterizován silným růstem domácí ekonomiky, který se do vývoje na pracovním trhu promítl výrazným poklesem nezaměstnanosti, rychlou tvorbou nových pracovních míst a zrychlujícím růstem mezd. Pokles nezaměstnanosti se týkal bez výjimky všech krajů v ČR včetně těch s tradičně vysokou nezaměstnaností, jako jsou Ústecký či Moravskoslezský kraj. V některých krajích ČR jako např. v Pardubickém či v Plzeňském navíc došlo k situaci, kdy počet nabízených volných pracovních míst přesáhl evidovaný počet uchazečů o zaměstnání. Vzhledem k očekávanému pokračujícímu růstu české ekonomiky v letošním roce je velmi pravděpodobné, že zmíněné trendy na pracovním trhu budou pokračovat.

Ze strany zaměstnavatelů po celý loňský rok přetrvávala poptávka po zaměstnancích s nižší kvalifikací, což je to dobře patrné ze struktury nabízených volných pracovních míst. Na více jak 50 % nabízených pracovních pozic se zaměstnavatelé spokojí se základním vzděláním uchazeče a na víc jak 75 % nabízených pozic není potřeba maturita. Naopak nabízená volná pracovní místa, na která zaměstnavatelé požadují vysokou školu, netvoří ani 5 % z celkového počtu všech volných míst. Vysoká poptávka byla v loňském roce konkrétně po dělnících ať již stavebních či montážních, po řidičích nebo pomocnících ve výrobě. A na tomto se nic nezmění ani v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…