Miroslav Novák: Na trendovém vývoji maloobchodu se nic nemění

07.08.2022 9:58 | Komentář

Komentář k maloobchodním tržbám – červen 2022

Miroslav Novák: Na trendovém vývoji maloobchodu se nic nemění
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Maloobchodní tržby v červnu oproti květnu mírně vzrostly o 0,2 % a byla tak přerušena série měsíčních poklesů maloobchodu, která trvala nepřetržitě od začátku letošního roku. V meziročním srovnání však maloobchodní tržby o 6,0 % poklesly. Na trendovém vývoji maloobchodu se však nic nemění, když od poloviny loňského roku dochází v průměru k setrvalému poklesu maloobchodních tržeb, který bude velmi pravděpodobně pokračovat i ve druhé polovině letošního roku.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

Zatímco loňský červen byl ve znamení oživení maloobchodu po covidových uzavírkách, tak na letošní červen negativně dopadla vysoká inflace v kombinaci s vyšší statistickou základnou z loňského roku. Maloobchodní tržby meziročně poklesly jak u potravin, tak u nepotravinářského zboží a nepřekvapivě i v případě pohonných hmot. Nejvýraznější meziroční pokles tržeb se v červnu konkrétně týkal segmentů oděvů a obuvi, výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, počítačů a výrobků pro domácnost. Internetovým prodejcům tržby poklesly jen o 2,8 %.

Pokles maloobchodu v letošním 2. čtvrtletí v kombinaci s výrazným poklesem spotřebitelské důvěry ukazuje, že domácnosti začínají ohledně spotřeby prudce šlapat na brzdu. Není se ostatně čemu divit. Spotřebitelská inflace trhá rekordy a nejvíce v citlivých položkách jako jsou energie a potraviny. Obavy spotřebitelů z inflace jsou rekordní a rovněž i strach domácností ze zhoršení jejich finanční situace se začal na jaře prudce zhoršovat. Pokud jde o maloobchod, tak druhá polovina letošního roku bude z výše uvedených důvodů téměř jistě ve znamení setrvalého poklesu tržeb a v souhrnu za letošní rok lze očekávat meziroční pokles maloobchodu o zhruba dvě procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…