Miroslav Novák: Největším přispěvatelem do růstu inflace byly loni potraviny

10.01.2018 12:30

Komentář k vývoji inflace v prosinci 2017

Miroslav Novák: Největším přispěvatelem do růstu inflace byly loni potraviny
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

Největším přispívatelem do růstu inflace byly v loňském roce potraviny, což je pro domácnosti velmi citlivá položka spotřebního koše. Zde je podle mě nutné hledat důvod toho, proč řada domácností v loňském roce vnímala růst inflace jako rychlejší, než byl ve skutečnosti.

Spotřebitelské ceny v prosinci oproti listopadu vzrostly o 0,1 %, zatímco v meziročním srovnání inflace zpomalila na 2,4 % z listopadových 2,6 %. Jak k meziměsíčnímu tak meziročnímu růstu inflace v prosinci nejvýznamněji přispívaly potraviny.

V souhrnu za celý rok 2017 spotřebitelské ceny vzrostly o 2,5 %. Po předchozích třech letech trvající desinflace loni došlo k rychlejšímu růstu spotřebitelské inflace, která se po celý rok pohybovala nad 2 %, tzn. nad inflačním cílem České národní banky (ČNB).

Největším přispívatelem do růstu inflace byly v loňském roce potraviny, což je pro domácnosti velmi citlivá položka spotřebního koše. Zde je podle mě nutné hledat důvod toho, proč řada domácností v loňském roce vnímala růst inflace jako rychlejší, než byl ve skutečnosti. Kromě potravin k růstu inflace významně přispívaly i náklady spojené s bydlením, které budou ještě razantněji přispívat v letošním roce.

Růst spotřebitelských cen se v letošním roce udrží nad 2 %, což bude pro ČNB impuls k dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

Miroslav Novák
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.