Miroslav Novák: Průmyslová produkce v červenci oproti červnu poklesla o 0,3 %

07.09.2022 12:41 | Komentář

Komentář k průmyslové produkci – červenec 2022

Miroslav Novák: Průmyslová produkce v červenci oproti červnu poklesla o 0,3 %
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Červencové výsledky průmyslu potvrzují smíšený obrázek toho, co se děje v klíčovém sektoru domácí ekonomiky. Průmyslová produkce v červenci oproti červnu mírně poklesla a to konkrétně o 0,3 %. V meziročním srovnání průmysl naopak o 0,8 % vzrostl. Nové zakázky v červenci vzrostly meziročně o 2,2 %. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Roli hlavního tahouna průmyslu v posledních měsících, červenec nevyjímaje, převzal automobilový sektor, který se přitom ještě zkraje letošního roku utápěl v problémech způsobených narušenými dodavatelskými řetězci. V případě produkce automobilů je otázkou, zda je expanze v automotiv udržitelná a jestli se nejedná jen o dočasné oživení způsobené zmírněním problémů v dodavatelských řetězcích. Pohled na nové zakázky v domácím automotiv za období květen až červenec vypadá docela slibně. Ve druhé polovině letošního roku bude navíc produkci aut meziročně navyšovat nízká statistická základna z loňska. Proti udržitelné expanzi v automotiv však stojí evidentní oslabování poptávky v Německu, které je patrné jak z předstihových indikátorů (Ifo, PMI), tak i z dnes zveřejněných červencových nových zakázek v průmyslu.

Kromě automobilů v červenci k meziročnímu růstu průmyslu přispívala energetika a strojírenství. Nedařilo se naopak kovodělnému průmyslu a výrobě základních kovů a ani výrobě pryžových a plastových výrobků.

Vyhlídky pro další vývoj průmyslu vyznívají i nadále velmi smíšeně. Na jedné straně lze ještě v nejbližších měsících očekávat solidní výkon automobilového průmyslu. Na straně druhé se však zhoršuje situace v dalších odvětvích zpracovatelského průmyslu. Negativem je velmi prudký růst cen energií, který se velmi výrazně promítá do nákladů průmyslových podniků. Nijak přesvědčivá nejsou ani měkká čísla v podobě průzkumů podnikatelských nálad. V souhrnu pro druhou polovinu letošního roku lze podle mě očekávat trend stagnující průmyslové produkce a v souhrnu za celý rok růst průmyslu zhruba o jedno procento.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla