Miroslav Novák: Průmyslu bude velmi solidně dařit i v nejbližších měsících

08.01.2018 13:37

Komentář k průmyslové produkci – listopad 2017

Miroslav Novák: Průmyslu bude velmi solidně dařit i v nejbližších měsících
Foto: pixabay.com
Popisek: Průmysl - ilustrační foto

Na základě předstihových ukazatelů a hodnoty nových zakázek v kombinaci s velmi dobrou hospodářskou situací v eurozóně lze říci, že se průmyslu bude velmi solidně dařit i v nejbližších měsících. Zároveň je však třeba dodat, že tempo růstu produkce kolem 5 % je v roce 2018 s ohledem na kapacitní omezení neudržitelné. Průmyslu se dařilo i v závěru loňského roku. Důkazem je skutečnost, že průmyslová produkce v listopadu oproti říjnu vzrostla o 3,7 % a v meziročním srovnání se zvýšila dokonce o 8,5 %.

K růstu průmyslové produkce v listopadu již tradičně přispívala především výroba automobilů a výroba elektrických zařízení, avšak vůbec nejvýznamnějším přispívatelem k růstu produkce byla v listopadu energetika. V listopadu se však až na výjimky dařilo většině průmyslových odvětví. Výjimkou je těžební průmysl, který zůstává v útlumu a do celkové produkce v listopadu opět přispěl negativně.

Důležitým ukazatelem je hodnota nových zakázek, která ukazuje, jak se vyvíjí poptávka a zda se průmyslu bude dařit i v nadcházejících měsících. Vše nasvědčuje tomu, že ano. Nové zakázky v listopadu totiž meziročně vzrostly o 3,3 %, když rychleji rostly zakázky z domácí ekonomiky ve srovnání se zahraničním.

Na pokračující růst produkce podniky reagují nabíráním nových zaměstnanců, když zaměstnanost v průmyslu meziročně vzrostla o 2,0 %. Pozitivní je, že podniky chtějí dále nabírat nové zaměstnance, i když je otázkou, zda na současném pracovním trhu mají ještě firmy vůbec nějakou šanci volné uchazeče o zaměstnání najít.

Na základě předstihových ukazatelů a hodnoty nových zakázek v kombinaci s velmi dobrou hospodářskou situací v eurozóně lze říci, že se průmyslu bude velmi solidně dařit i v nejbližších měsících. Zároveň je však třeba dodat, že tempo růstu produkce kolem 5 % je v roce 2018 s ohledem na kapacitní omezení neudržitelné.

Miroslav Novák
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

11:34 P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

Tvrdí to gruzínské vládní kruhy. Takže je to přesně tak, jak jsem předpovídal, a Putinova neschopnos…