Miroslav Novák: S ohledem na podmínky vykázal březnový průmysl poměrně solidní výsledky

10.05.2022 19:53 | Komentář

Komentář k průmyslové produkci v březnu 2022

Miroslav Novák: S ohledem na podmínky vykázal březnový průmysl poměrně solidní výsledky
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Průmyslová produkce v březnu oproti únoru vzrostla o 2,6 % a v meziročním srovnání vzrostla o 0,4 %. Meziročně se zvýšila i hodnota nových zakázek o 3,4 %, avšak zde je třeba zdůraznit, že zakázky jsou zveřejňovány v běžných cenách a nereflektují tak aktuální velmi vysokou inflaci.

Silný meziměsíční růst o 7,8 % si v dubnu připsala energetika, která těží z vysokých cen. Kladný meziměsíční růst se však týkal i zpracovatelského průmyslu (2,1 %). Produkce rostla v potravinářském průmyslu, v dřevařském průmyslu, ve výrobě elektrických zařízení, výrobě ostatních dopravních prostředků a v chemickém průmyslu. Mírně naopak poklesla produkce motorových vozidel a strojírenství.

Vyhlídky pro průmysl nejsou nijak zvlášť optimistické. Růst zaměstnanosti, stejně jako nových zakázek, zpomaluje. Čísla z německého průmyslu rovněž nevyznívají nijak skvěle a domácí průmyslové podniky musí počítat s tím, že vysoká inflace na vstupech bude trvat i v nadcházejících měsících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…