Miroslav Novák: Spotřebitelské ceny v říjnu oproti září vzrostly o 0,5 %

11.11.2019 12:14

K meziměsíčnímu zvýšení inflace přispěly v říjnu především v souhrnu dražší potraviny. Sezónně dražší byly i ceny oděvů a obuvi a vyšší byly i ceny v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti.

Miroslav Novák: Spotřebitelské ceny v říjnu oproti září vzrostly o 0,5 %
Foto: red
Popisek: Akcenta

V meziročním srovnání se v zásadě nic neměnní. Hlavním zdrojem růstu cen zůstávají náklady spojené s bydlením včetně energií, které v říjnu přispěly z necelé poloviny k celkovému růstu spotřebitelské inflace. Dalšími významnými zdroji meziročního růstu spotřebitelské inflace byly v říjnu potraviny či položky v oddílu stravování a ubytování.

Meziroční růst spotřebitelských cen se sice po celý letošní rok nachází významně nad 2 %, tj. nad inflačním cílem České národní banky (ČNB), avšak stále pod horní hranicí jejího tolerančního pásma. Pravděpodobnost, že bankovní rada ČNB v nadcházejících měsících zvedne úrokové sazby je s ohledem na zahraniční rizika i nadále nízká. Listopadové zasedání ČNB však ukázalo, že zvýšení sazeb přeci jen nelze úplně vyloučit.

Významně nad 2 % se spotřebitelská inflace udrží i ve 4. čtvrtletí a v souhrnu za celý letošní rok by měla dosáhnout 2,7 %. Na začátku příštího roku poté nelze vyloučit dočasné zvýšení meziroční inflace nad 3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …