Miroslav Pavel: Minsk II - Kdo si (ne)přál nasazení mezinárodních jednotek

17.02.2015 21:29

Kancléřka Merkelová zcela oprávněně několikrát konstatovala, že dosáhnout příměří na Ukrajině nebude jednoduchou záležitostí. A vývoj jí dává za pravdu.

Miroslav Pavel: Minsk II - Kdo si (ne)přál nasazení mezinárodních jednotek
Foto: kremlin.ru
Popisek: Z jednání v Minsku (zleva: Vladimir Putin, Francois Hollande, Angela Merkelová, Petro Porošenko)

Nemohu se ovšem zbavit jedné otázky: Proč nebylo dohodnuto nasazení mezinárodních jednotek na linii dotyku znepřátelených stran? Je to celkem obvyklé řešení při takových konfliktech, kde se nedá očekávat, že bojující budou překypovat nadšením pro mír. Tato myšlenka sice zpravodajstvím o Minsku proběhla, ale zase rychle zmizela. Diskutovalo se o ní? Kdo s ní přišel? A kdo byl proti?

Takže se dá jen spekulovat, že to některé ze stran zjevně nevyhovovalo. Skoro bych se vsadil, že evropští vyjednavači by proti takovému řešení nemuseli nic mít a pro Rusko a separatisty tam nevidím nevýhody. Problém by mohl tedy nastat na ukrajinské straně, protože by to jednak reálně omezilo možnosti porušovat příměří, jednak by to znamenalo určité mezinárodní uznání linie mezi separatisty a zbývající Ukrajinou.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.