Miroslav Pavel: Válka se odkládá?

13.04.2018 19:26

Dunění válečných bubnů sice ještě neutichlo, ale jejich hluk jakoby ztrácel na intenzitě. Stalo se něco? Prsty na spoušti jsou sice pořád, ale už ne tak napjaté. Prezident Trump, doprovázený věrnou May a stejně věrným Macronem, najednou říká, že se zítra do boje ještě nepůjde. Ještě to prý musíme prozkolumat. Nechci být zbytečným optimistou, ale ani pesimistou.

Miroslav Pavel: Válka se odkládá?
Foto: pixabay.com
Popisek: Válka - ilustrační foto

Co se ale stalo? Oficiální vysvětlení se těžko ve spleti odporujícíh si zpráv hledá. Takže trochu spekulace? Náčelník ruského generálního štábu Gerasimov před časem prohlásil, že v případě útoku USA na Sýrii ruská armáda se nejenom pokusí americké rakety sestřelit, ale odvetně zaútočí i na místa jejich odpalu. A to by byly v syrském scénáři především americké válečné lodě. Že by je ruské rakety zasáhly, o tom asi nikdo nepochybuje. Údajně ovšem Gerasimov tuto hrozbu opakoval ještě jednou mezi touto středou a čtvrtkem. Sice už ne veřejně, ale po spojových kanálech, které americká a ruská armáda – a to je potvrzováno i v médiích – stále udržují. Asi to zabralo. Nebo jinak, doufejme, že to zabralo.

(autor je vydavatelem Literárních novin)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…