Miroslav Pořízek: To se to hoduje a mlaská za státní peníze

04.08.2013 17:02

Zveřejnění platů zaměstnanců úřadu vlády úřednickou vládou premiéra Rusnoka odhalilo velmi zajímavé informace. V jasném světle vyšlo najevo to, o čem se dlouho jen spekulovalo, bez náležitých a konkrétních čísel. Ukázalo se tímto hned několik závažných skutečností, před kterými nelze zavírat oči ani mlčet.

Miroslav Pořízek: To se to hoduje a mlaská za státní peníze
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

Bývalý premiér Nečas, který měl vždy plnou hubu řečí o nutnosti nejrůznějších úsporných opatření, omezování výdajů státu a rozpočtové odpovědnosti, na druhé straně svým vlivem zajistil své nejbližší a nejintimnější přítelkyni Nagyové vysoce nadprůměrný příjem, o kterém se běžnému smrtelníku ani nezdá. Jana Nagyová měla na výplatní pásce za rok 2011 včetně odměn částku 2 218 280 korun. Nagyová měla po nástupu do funkce vrchní ředitelky kabinetu premiéra v roce 2010 roční plat dle tabulek 914 400 korun a na odměnách dalších 405 tisíc, v minulém roce pak jen na odměnách brala 840 tisíc. Nevím co tak užitečného vykonala Nagyová pro tuto společnost, aby brala tak vysoce nadstandartní příjem. Zároveň se zveřejněním platu a odměn Nagyové vysvětlilo proč byl Nečas tak nervózní a nepříjemný, když v minulosti došla řeč na plat a odměny paní Nagyové.

Dalším příkladem výkonného dojiče státní kasy může posloužit dnes již bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda. Do funkce generálního ředitele nastoupil v roce 2008 s platem vyšším než jeden milion korun, s téměř stotisícovou pojistkou měsíčně jako důchodovým připojištěním, s autem i s řidičem, se speciální pojistkou pro léčebné výlohy kdekoliv v zahraničí nebo firemní kartou pro placení v restauracích a ještě dalšími výhodami. Nevím zda Žaluda věděl kolik bere měsíčně řadový pracovník Českých drah, ale tento problém jej jistě nikdy netížil. Lidé, kteří mají plno řečí o tom, že se každý musí postarat sám o sebe a nemá se spoléhat na ochranářskou náruč státu, jak vidno z onoho tolik kritizovaného státu stále sami vydatně těží a nestydí se poloprázdnou státní kasu nehorázně dojit ve prospěch sebe a svých blízkých. Velmi úsměvné je, když takto dojí státní kasu lidé, kteří hovoří, že musíme všichni šetřit a každý se postarat sám o sebe a nespoléhat se na stát, když mnoho z těchto tlučhubů v životě nepracovalo v soukromém sektoru viz Nečas, Kalousek či věčný poslanec Marek Benda. Řeči těchto lidí u nás naštěstí už skoro nikdo nebere vážně. Naprosto nepřiměřené odměny na ministerstvech  vlády Nečase a spol. ještě těsně před jejím koncem ale hovoří jasnou řečí.  Znovu se ukázalo i to, že Nečas a jeho parta přišla do vysoké politiky především zbohatnout, hmotně se zajistit na horší časy a přihrát svým kamarádům zajímavé státní zakázky. Tento úkol „vláda rozpočtové odpovědnosti“ určitě splnila na výbornou. Co si má vlastně běžný občan tohoto státu myslet o lidech, kteří na jednu stranu provádí drastickou úspornou politiku třeba v sociální oblasti, ta se dotkla zejména osob se zdravotním postižením a na straně druhé vyplácejí vysoké odměny často lidem, kteří odvedli sotva průměrnou práci? Nečasova vláda tak nebyla jen vládou ultraliberálních asociálů, ale i vládou nestydatých pokrytců. Snad to zase dalších lidem otevře oči a podobným „osobnostem“ příště již neskočí na jejich předvolební špek. Je opravdu nejvyšší čas podobné „osobnosti“ z naší politiky, ale vůbec veřejného života, jednou provždy rázně vyprovodit.

Uvědomíme – li si ve světle nehorázných odměn paní Nagyové, zlatého padáku v podobě dvanáctimilionového odstupného pro bývalého šéfa Českých drah Žaludu a dalších podobných případů, kolik u nás na druhé straně bere špičkový vědec, lékař, pedagog či technik, vidíme že je cosi řádně prohnilého v naší zemi. Nelze přece tolerovat, aby ten kdo vytváří pro naši společnost prokazatelné a vysoce užitečné hodnoty, bral výrazně méně, než milenka premiéra, byť i ona může mít jisté přednosti a kvality… Nemluvě pak o tom, jaký příjem má u nás třeba prodavačka, řadový úředník, zdravotní sestra, sociální pracovník, dělník ve výrobě nebo knihovník či kastelán. Pracovníci v těchto profesích nejčastěji berou plat někde v rozmezí 13 – 22 tisíc hrubého měsíčně. Mnozí pracovníci v těchto profesích žijí doslova od výplaty k výplatě a často si nemohou dovolit ani jít někam za kulturou, nemluvě o dovolené v zahraničí. A to ještě nehovoříme o tom, jak těžce u nás žijí lidé bez práce či většina důchodců. Ten nepoměr je přímo propastný. Ano, na jedné straně u nás existuje velká skupina lidí poctivě pracujících, kteří ale mají pouze takový příjem, že žijí z ruky do úst a druhá skupina lidí, kteří mají za svoji práci (často mizernou) nezasloužené peníze jen proto, že jsou milenkami či kamarády vysoce postavených politiků. Tyto záležitosti je třeba řádně zveřejňovat, aby občan věděl s kým má tu čest. Jistě, protekce byla, je a bude. Všechno však má své meze. Pokud ti, kteří se dostanou ke korytu, budou dál nestydatě mlaskat a hodovat, ale občanům ordinovat jen dietu a nejistotu, kdežto svým blízkým nezasloužený blahobyt, dříve či později to v tomto státě špatně skončí. Potom už lidé nebudou čekat, že změna nastane po příštích volbách. Potom již lidé vezmou osud země sami do svých rukou, aby se zbavili vyžírků, prospěchářů a tyranů ve vládních úřadech.  Možná, že se tato doba velmi rychle blíží. Ostatně když Nečas a spol. nemají ani tolik soudnosti, aby se za své činy veřejnosti aspoň omluvili…

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla