Miroslav Pořízek: Volba Schwarzenbrega je i volbou Kalouska a Nečase

13.01.2013 18:36

Voliči a sympatizanti levicových stran to pro 2. kolo prezidentské volby nemají úplně snadné.

Miroslav Pořízek: Volba Schwarzenbrega je i volbou Kalouska a Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Předpokládám, že pro mnohé není ani jeden z kandidátů dobrou volbou, ale spíše jen volbou z nouze, volbou menšího zla. Je velmi pravděpodobné, že voliči a sympatizanti levice dají ve své výrazné většině podporu Zemanovi. Představuje totiž právě jen ono menší zlo, nic více, dle mého názoru. Oproti druhému kandidátovi je ale zároveň jeho podpora jedinou možnou, pro ty, kdo k volbám ve 2. kole ještě půjdou. Je třeba nazvat věci jejich pravým jménem. Volba Schwarzenberga je totiž v prvé řadě také volbou současné zkorumpované a totálně nedůvěryhodné vlády, jejímž je stále aktivním  členem. I on výrazně ztělesňuje vše špatné co tato vláda zatím stačila napáchat svojí protilidovou a asociální politikou. Ano, byl to i Karel Schwarzenberg, kdo hlasoval pro asociální zákony, které zhoršily již tak těžký život našich důchodců a sociálně slabých. Ten samý Schwarzenberg hlasoval i pro církevní restituce, jinými slovy další velký tunel této vlády. Nelze zapomenout ani to, že před několika lety navíc tento člověk velmi aktivně prosazoval i výstavbu americké radarové základny na našem území. Díky velkému odporu veřejnosti se tak nakonec nestalo. V zahraniční politice pak jako ministr, pokud zrovna nespí či nesní, je jen prodlouženou rukou amerického vojensko – průmyslového komplexu a servilním vykonavatelem zahraniční politiky Izraele. To je myslím dost důvodů, proč je (nejen) pro levicové voliče tento člověk naprosto nepřijatelný a tedy nevolitelný.

Schwarzenberg se nyní snaží takticky odpoutat od současné velmi nepopulární vlády a na oko dělá, že s ní nemá nic společného. Jakoby Kalouska, Nečase, ani nikoho jiného z vlády ani neznal. Ovšem je jejím členem, dokonce jejím místopředsedou a ministrem a tedy zcela logicky je nedílně spojen i s jejím nekompetentním a korupčním vládnutím. Schwarzenberg jako předseda TOP 09 je navíc i členem asi nejvíce asociální strany, která zde od roku 1989 vůbec kdy působila. On je přímým zástupcem politiky, která koná vše ve prospěch těch nejbohatších lidí a katolické církve. Když ještě vezmeme v úvahu jeho věk, zdravotní stav a mizernou češtinu, dostáváme jasnou odpověď na otázku, kdo by neměl být příštím prezidentem. Lze ale očekávat jeho masivní a nekritickou podporu ze strany neúspěšných pravicových kandidátů, většiny sdělovacích prostředků, i tzv. osobností veřejného života, tedy těch, kteří v minulosti podporovali kde koho, jen aby se zviditelnili. Naši tzv. umělci se nezapřou, budou podporovat Husáka, Havla, Klause nebo Schwarzenberga a vždy stejně přesvědčivě stát za tím, kdo je právě u moci nebo kdo se k ní zrovna dere. Jen aby nezůstali pozadu. Neboť jak známo, kdo jen chvíli stát, již jen stojí opodál.

Šance obou kandidátů pro 2. kolo jsou nepochybně velmi vyrovnané, rozhodovat nakonec opravdu může každý jednotlivý hlas. Také proto je jedinou variantou, i když ani zdaleka ideální, volba Miloše Zemana. Záleží tedy opět na každém z nás, zda bude pokračovat tradice polistopadových prezidentů, kteří se budou činit ve prospěch určitých zájmových skupin, zákulisních praktik, katolické církve a finančně nadprůměrně situovaných vrstev ve společnosti nebo zda na Hrad přijde konečně člověk, který vyznává i jiné hodnoty, především sociální cítění. Zeman samozřejmě také reprezentuje mnoho špatného z minulosti od opoziční smlouvy až po podivné privatizace a podporu bombardování Jugoslávie v 90. letech. Přesto je lepší volbou, než druhý kandidát. Pro mnoho voličů ale bude volba Zemana možná jen se silným sebezapřením. Ovšem pokud by se na Hrad dostal věčně usínající kníže, byla by to ta nejhorší ze všech špatných možností. Je v zájmu většiny národa, aby se tomu tak nestalo. Nezbývá tedy nic jiného, než jít znovu k volbám a volit ono menší zlo.

Miroslav Pořízek, Tovačov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…