Miroslav Pořízek: Volební potenciál aneb jak opět manipulovat volby ve prospěch pravice

07.09.2013 8:53

Česká televize, jak již se to u ní stává „dobrou“ tradicí, před volbami opět přispěchala na pomoc potápějící se pravici. Předvolební průzkumy v jednotlivých krajích jsou nastaveny tak, že prý udávají tzv. volební potenciál. Jde prý o celkový součet hlasů všech potenciálních voličů pro tu danou stranu. Tedy dotazovaný volič může uvést i tu stranu, kterou by volil jako druhou či další v pořadí.

Miroslav Pořízek: Volební potenciál aneb jak opět manipulovat volby ve prospěch pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urny

AKTUÁLNÍ VOLEBNÍ  POTENCIÁL  u každé strany ukazuje, kolik  % hlasů by  mohla v době dotazování hypoteticky získat, pokud by ji volili všichni lidé, kteří její volbu alespoň zvažují a nevylučují účast u voleb – tak zní přesná definice. Již na první pohled je dobře patrné, jak kostrbatá a zavádějící ta definice vlastně je. Přesně dle hesla účel světí prostředky.

Na první pohled na takovém průzkumu není nic matoucího nebo dokonce manipulativního. Ovšem to je pouhá iluze. Jde o zřejmou manipulaci, která má jediný cíl a jediný účel. Totiž vylepšit před volbami povadlé preference pravicových stran, zejména ODS a TOP 09. Tímto tzv. volebním potenciálem se to navíc vskutku daří. Není pak divu, že třeba taková ODS, kterou průměrný pravicový volič již dávno odepsal, dosahuje výsledků nevídaných. V některých krajích tato strana atakuje třeba i 20% hranici a dere se před komunisty i další strany jako je právě již zmiňovaná TOP 09. Takovéto průzkumy totiž opravdu mohou přivést zpět část voličů právě ODS, ale i TOP 09. Je zcela zřejmé, že podobně koncipované předvolební průzkumy jdou až příliš okatě na ruku právě české pravici. Do ní je nutno zahrnout nejen Babišovo ANO, ale i KDU - ČSL. Jejich předseda jako správný lidovec se sice snaží národ přesvědčit, že jsou stranou středovou, jinými slovy ani ryba ani rak. Jakousi klidnou silou prý jako v dobách Josefa Luxe. Jenže známe lidovce, ti se klidně po volbách spojí s kýmkoliv, kdo jim nabídne podíl na moci. Není přeci žádným tajemstvím, že vybrakovaná lidovecká stranická kasa potřebuje naplnit. Vždyť již za necelý rok máme další volby. I když to tak zatím úplně nevypadá, je úplně vyloučeno, že se před volbami ještě semele nějaká aféra, která poškodí ČSSD? A že se po volbách  dočkáme vlády poslepované z ODS, TOP 09, Babišovců, lidovců a SPOZ? Již jsem slyšel hlasy o tom, že prý volby vyhraje Babiš, jelikož má na to nejvíc prostředků ze všech. Nyní je tato představa možná úplně absurdní, jenže v naší politice se občas dějí věci, které postrádají jakoukoliv logiku. A když jde o moc, pak se často  dřívější soupeři a to i ti, kteří si nemohli přijít na jméno, nakonec nějak domluví.

To, že česká pravice se opět pokusí vhodnou taktikou strhnout na svou stranu nerozhodnuté voliče, to se celkem dalo očekávat. Jenže vyčpělé antikomunistické kampaně již tolik netáhnou a další Kubiceho zpráva jaksi není k mání. Proto musí nastoupit jiná, ale neméně účinná taktika. Již v minulých volbách do Poslanecké Sněmovny v roce 2010 pravice prokázala, že když jde o moc, je schopna čehokoliv. Zvláště když má v zádech viditelnou mediální podporu, nejen jí tradičně nakloněného tisku  a internetových médií, ale i „veřejnoprávní“ České televize a jejich horlivých redaktorů jako je pan Železný nebo paní Drtinová. Ti svou pravicovost ostatně nijak nezakrývají a jejich zaměstnavatel ještě má tu drzost tvrdit, že jde o profesionály. Toto tvrzení může pronést jen člověk zcela neznalý názorů a postojů jmenovaných osob. Za svoji zaujatost a cílenou politickou angažovanost už měli dostat z ČT dávno padáka. Jenže to bychom museli žít v jiné zemi. Ale takových je v ČT samozřejmě více. Česká pravice ve volbách roku 2010 zvolila taktiku vytvoření dvou jakoby nových, čistých, nezkorumpovaných stran v podobě TOP 09 a Věcí veřejných, aby podchytila pravicové voliče, kteří z různých důvodů odmítali volit ODS. Taktika, jak dobře víme, slavila úspěch. Je otázka, zda lze úspěch opakovat. Česká pravice má na kontě za poslední tři roky tolik skandálů, afér, nekompetentních rozhodnutí, která stála a ještě budou stát daňové poplatníky miliardy a miliardy. Také proto mají hlavně ODS a TOP 09 zájem na tom, aby se mnohé záležitosti vůbec nevyšetřovaly a byly zameteny pod koberec. Od skandálních S - karet až po mega tunel v podobě církevních restitucí. ČSSD a KSČM by neměly spoléhat na to, že mají volební úspěch již předem v kapse. Neměly by se nechat ukolébat představou, že mnoho naštvaných lidí jim hlasy automaticky odevzdá. Řadu potenciálních levicových hlasů může vysát Úsvit pana Okamury, který třeba vůbec nepřekročí pětiprocentní hranici. Podobně jako v roce 2010 SPOZ a Suverenita, které dostaly přes 4% hlasů. Vzhledem ke všem těmto skutečnostem je velmi složité nějak přesněji odhadnout, jak volby dopadnou. Situace je aktuálně dost nepřehledná a těch, kteří se derou vší silou k moci je mnoho. Bohužel je stále i dost těch, kteří věří, že miliardář Babiš, má opravdu upřímný zájem dělat něco pro většinu lidí. Jenže upřímně to v politice svého času už myslel i nechvalně známý mašinfíra Standa Gross. Jak to s upřímností myslel, dobře víme. Je přece i ze zahraničí prokázáno, že podobné postavy jako je Babiš, jdou do politiky především za účelem obrany svých podnikatelských zájmů. Silou svých peněz si mohou svoji parlamentní účast jednoduše koupit. Velcí podnikatelé si již léta platí svoje lidi v politice, kteří jim pak šijí zákony na míru. Ostatně víme dobře, kterým stranám dal miliardář Bakala před minulými volbami „sponzorský dar“. Nepochybně to udělal zcela nezištně a bez jakýchkoli v postranních úmyslů…

Záleží tedy jen na nás, zda ve volbách pootočíme aspoň částečně kormidlem k lepšímu, moudřejšímu vedení této země nebo se někteří z nás opět nechají nachytat na virtuální sladké předvolební návnady, které ale již v prvních hodinách po volbách rychle zhořknou. Český volič již letos v lednu ukázal, že dokáže dobře čelit mediální manipulaci, když odmítl zvolit na Hrad „moudrého knížete“. Je nutno i v těchto volbách zaujmout stejný postoj, ale zároveň nečekat po volbách, že se vše rychle změní k lepšímu. Ale i malé, dílčí, pozitivní změny k lepšímu, bychom zvláště po zkušenostech s Kalouskem a Nečasem jistě ocenili.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…