Monika Šimůnková: Konkrétní kroky k zlepšení situace Romů existují

27.02.2012 20:10

Reakce zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové na zprávu komisaře pro lidská práva Rady Evropy.

Monika Šimůnková: Konkrétní kroky k zlepšení situace Romů existují
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

Za uplynulý rok, kdy jsem ve funkci zmocněnkyně pro lidská práva, jsem já osobně i orgány státní správy podnikly celou řadu kroků, které mají za cíl zlepšit situaci Romů a sociálně vyloučených osob v České republice.

Nejvýznamnějším z nich bylo přijetí Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, kterou na konci září schválila vláda. Tento dokument obsahuje konkrétní kroky s konkrétní odpovědností jednotlivých ministerstev na nadcházející čtyři roky. Týkají se prakticky všech oblastí, které s touto problematikou souvisí. Jejich naplňování nyní budu na pravidelných setkání sledovat a od ministerstev vyžadovat. Jedním z více než šedesáti navrhovaných opatření je také postupná transformace praktických škol na běžné základní školy spojené se současným posilováním odborných kapacit i financování základních škol pro práci se sociálně znevýhodněnými dětmi. Měl by tak být napraven stav ohledně segregace nejen romských dětí, za který je Česká republika dlouhodobě kritizována řadou mezinárodních organizací.

Dalším jevem, ve kterém byl dosažen pokrok, je dosud neuskutečněné odškodnění nezákonně sterilizovaných žen, mezi kterými je i vysoký počet Romek. V polovině února Rada vlády pro lidská práva jako poradní orgán vlády přijala usnesení, která vládě doporučuje tyto ženy odškodnit. Vláda by tento podnět měla projednat během několika měsíců.

V rámci Úřadu vlády již pátým rokem působí Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Ta v současnosti působí ve 23 místech České republiky, kde koordinuje místní aktivity podporující řešení problematiky sociálního vyloučení. V 16 z těchto míst byly přijaté podrobné plány určující konkrétní kroky jednotlivých aktérů. Na ně navazuje podpora Agentury městům, školám, neziskovým organizacím, romským sdružením při přípravě projektů zajišťující sociální služby, podporu zaměstnanosti, rekvalifikační kurzy, zřizování azylových domů, ubytoven či nízkoprahových center. Agentura se do konce loňského roku takto podílela na přípravě více než 150 projektů, z nichž je již 37 ve fázi realizace.

Monika Šimůnková,
zmocněnkyně vlády pro lidská práva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

9:39 Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

Polyhistor je označení pro člověka aktivního ve více oborech lidské činnosti. Klasickým příkladem je…